Alexandru Bălănescu vine în România

23 mai 2015   Dileme on-line

Un concert și lansarea a patru discuri: iată motivul pentru care-l vom avea la București pe Alexandru Bălănescu, violonistul și compozitorul care de 40 ani face o carieră internațională de prestigiu.

Concertul va avea loc joi, 28 mai, de la ora 20, la Fratelli Studios. Se împlinesc 10 ani de la lansarea albumului emblematic pentru Alexandru Bălănescu – Maria T și cu această ocazie, producția Maria T – muzică, dar și suport video – va ajunge și la București. Concertul este prilej de lansare și pentru patru dintre albumele lui Alexandru Bălănescu, reeditate de Universal Music România: Possessed (1992), Luminitza (1994), coloana sonoră Angels & Insects (1995) și Maria T (2005).

Aceasta este, într-adevăr, o știre pentru cei care știu cine este Alexandru Bălănescu; alții (probabil mai mulți) se vor întreba cine este Alexandru Bălănescu și de ce e atît de important că susține un concert la București.

Altfel despre muzica contemporană

Cine a auzit de Alexander Bălănescu a auzit și de Philipp Glass, Michael Nyman sau Olafur Arnalds – artiști care fac parte din aceeași familie artistică a muzicii contemporane care nu este nici clasică, nici pop, nici techno, nici indie, nici jazz. Este o muzică ce încearcă să găsească noi posibilități de expresie într-o lume care parcă le-a văzut și le-a cunoscut pe toate; o muzică ce vrea și reușește să creeze experiențe artistice noi, în ton cu sensibilitatea omului contemporan.

Poate nu întîmplător, muzica lui Bălănescu a fost strîns legată de spectacolul cinematografic și de teatru, pentru că sincretismul este una dintre caracteristicile acestei forme de artă contemporană. Mi-l amintesc pe Marius Manole cînd povestea despre experiența trăită alături de Alexandru Bălănescu cînd lucra la Însemnările unui nebun de Gogol, despre dramatismul și intensitatea muzicii cîntate live de violonistul Alexandru Bălănescu.

Note biografice

Alexandru Bălănescu a studiat vioara la București cu doi reputați profesor, Garabet Avakian și Ștefan Gheorghiu; în 1969 (avea 15 ani) a părăsit România împreună cu familia sa, pentru a se stabili în Israel, unde a continuat studiul viorii. În 1971, a plecat spre Londra, iar în 1975, spre Statele Unite ale Americii, unde a devenit student al celebrei școli Juilliard din New York. Acolo a descoperit că interpretarea muzicii clasice nu-i mai este suficientă, că este interesat de muzica contemporană și, mai mult, de crearea muzicii contemporane. Atunci s-a născut violonistul și compozitorul Alexander Bălănescu.

De 40 ani, Alexandru Bălănescu trăiește la Londra. A fost membru al Michael Nyman Band și al Cvartetului Arditti, ansambluri specializate în interpretarea muzicii noi. În 1987, Bălănescu și-a înființat propriul cvartet care i-a preluat numele și alături de care a cunoscut consacrarea la nivel mondial, asemenea unor staruri din zona pop-rock (cvartetul a apărut în concerte pe stadioane și a fost invitat să cînte alături de mega-staruri precum Pet Shop Boys).

De fapt, ceea ce și-a propus Alexander Bălănescu a fost să aducă muzica contemporană (oarecum) clasică mai aproape de publicul larg, ceea ce a și reușit, cu foarte mare succes; și, în plus, să exprime ce-i este specific și nu întîmplător, tocmai albumele care cuprindeau acest ‘specific’ s-au bucurat de o largă recunoaștere.

Sigur, emblematic rămîne Maria T, un omagiu adus celebrei Maria Tănase, un album apărut în anul 2005 la o casă engleză de discuri importantă, Mute (cu care a colaborat și Depeche Mode) și care în 29 mai 2015 se relansează la Universal Music România. Alexandru Bălănescu creează un dialog imaginar între propria-i muzică și înregistrările Mariei Tănase, iar rezultatul este unul hipnotic, seducător, o muzică nouă și veche în același timp, care, evident, pentru români are o rezonanță foarte specială – pe scurt, o reușită artistică specială.

Alexandru Bălănescu lucrează la un album inspirat de Enescu; stăteam și mă gîndeam dacă nu cumva Enescu însuși ar fi ajuns să scrie și să cînte în secolul XXI ca Alexandru Bălănescu. Sursele majore de inspirație sînt identice: în discursul amîndorura există o transpus într-un limbaj original dorul românesc, melodica și ritmica din muzica tradițională românească, oniricul...

Da, cred că asta face cel mai bine Alexandru Bălănescu: creează vise pentru oamenii de astăzi.

Cele patru discuri Maria T, Possessed, Luminitza și coloana sonoră Angels & Insects vor fi lansate în 29 mai 2015 și se pot achiziționa, în format fizic, exclusiv din librăriile Cărturești, pînă pe 5 iunie, iar în format digital sînt disponibile pe iTunes și Deezer.  Albumele se pot precomanda din 22 mai de pe website-ul Cărturești (http://umusic.ly/balanescu.carturesti) și pe itunes.  

Alexandru Bălănescu va susține o sesiune de autografe miercuri, 27 mai, de la ora 19, la Cărturești Verona (Grădina secretă).

Mai multe