Alexandra Pirici & Manuel Pelmuş la Centrul Georges Pompidou

18 februarie 2014   Dileme on-line

În perioada 19 februarie - 10 marie, la Centrul Georges Pompidou, Alexandra Pirici şi Manuel Pelmuş vor prezenta lucrarea Just Pompidou it. Retrospective of Centre Pompidou, în cadrul Un Nouveau Festival, la Centrul Georges Pompidou, la invitaţia lui Bernard Blistene, directorul Muzeului de Artă Modernă din Paris. O acţiune continuă, lucrarea poate fi văzută în fiecare zi între orele 12-20.
Cu: Carmen Coţofană, Maria Baroncea, Larisa Crunteanu, Maria Mora, Beniamin Boar şi Rolando Matsangos.

Alexandra Pirici şi Manuel Pelmuş sînt autorii lucrării O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia, care a reprezentat România la cea de-a 55-a Expoziţie Internaţională de Artă de la Veneţia, în 2013. Lucrarea a fost apreciată de criticii internaţionali, Pavilionul românesc fiind considerat unul dintre cele mai provocatoare din această ediţie a Bienalei.

Două întrebări pentru Manuel Pelmuş şi Alexandra Pirici

Invitaţia de a expune (deşi nu e termenul cel mai potrivit) la Centrul Pompidou din Paris  are legătură cu succesul vostru la Bienala din Veneţia?

Da, am fost invitaţi de Bernard Blistene, actualul director al Muzeului de Artă Modernă din Paris, ca urmare a proiectului de la Veneţia. Bernard a fost foarte încîntat de lucrarea noastră de la Veneţia şi a decis să ne invite să producem o nouă lucrare.

În ce constă expoziţia voastră?

Lucrarea se numeste Just Pompidou it. Retrospective of Centre Pompidou”. Folosim ca punct de plecare istoria centrului Pompidou şi o strategie similară cu cea folosită pentru proiectul de la Bienală, dar construim lucrarea pentru un alt tip de spaţiu şi ne raportăm la  tema curatorială care este „uitare şi reminiscenţă”. În spaţiul de expoziţie vor exista rămăşiţe ale unor expoziţii anterioare, iar noi am ales să folosim Forumul din interiorul Centrului Pompidou. Este ca un hol imens, aşa că lucrarea va avea alta dinamică.

Foto: Eduard Constantin - Alexandra Pirici and Manuel Pelmuş: An Immaterial Retrospective of the Venice Biennale, 2013. Enactment of "The Ninth Hour",
installation by Maurizio Cattelan, 1999, 49th International Art Exhibition: Plateau of Humankind, 2001

Mai multe