Alessandro Baricco la Bucureşti
Miercuri, 18 mai, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr. 38) va avea loc lansarea romanului Mireasa tînără, de Alessandro Baricco, în prezenţa autorului – unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai apreciaţi scriitori italieni contemporani.
Invitaţi: Ezio Peraro, directorul Institutului Italian de Cultură din România, Cătălin Ştefănescu, scriitor, realizator şi gazda emisiunii Garantat 100% difuzată de TVR1, una dintre cele mai longevive şi apreciate emisiuni culturale din România, Gabriela Lungu, traducatoarea romanului Mireasa tînără şi Radu Paraschivescu, scriitor, traducător şi realizatorul emisiunilor culturale Dă-te la o carte şi Pastila de limbă, ambele difuzate de Digi24. Întîlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction. Discuţia va fi urmată de o sesiune de autografe.
Accesul la eveniment se face în baza unei rezervări la numărul de telefon 021.311.40.01 sau pe adresa de email cismigiu@humanitas.ro, în limita celor 100 de locuri disponibile, pînă la data de 18 aprilie, ora 18.30.
Cu magia, delicateţea şi virtuozitatea dintotdeauna ale artei sale, Alessandro Baricco propune în Mireasa tînără o neobişnuita poveste de dragoste, între doi tineri meniţi unul altuia încă din copilărie, recreînd în acelaşi timp o lume gata să se năruie. Critica italiană a plasat romanul în seria cărţilor de mare succes ale autorului.
În aşteptarea Fiului rătăcitor care i-a fost hărăzit drept soţ, Mireasa tînără este iniţiată în arta iubirii în scene de un splendid erotism difuz. Alături de ea, în centrul naraţiunii lui Baricco trăieşte un personaj colectiv, Familia Fiului, cu figuri paradoxale, de un pitoresc rar întîlnit, din rîndul cărora se detaşează Unchiul şi servitorul Modesto. La răstimpuri însă, îşi face apariţia un personaj improbabil şi surprinzător: naratorul, ale cărui nelinişti se materializează în povestea însăşi, conferind cărţii aura reflecţiei asupra meseriei de a scrie.
„Cum am putea defini romanul Mireasa tînără de Alessandro Baricco? O capricioasă şi foarte îndrăzneaţă poveste de dragoste, o fabulă suprareală, o expunere filozofico-libertină? Sau, mai simplu, încercarea unui Narator (inventat de Baricco) care tinde să-şi exorcizeze prin scris obsesiile?“ (Lorenzo Mondo – La Stampa)