AFI Palace Cotroceni, de Crăciun

22 decembrie 2010   Dileme on-line

AFI Palace este cel mai mare mall din București și cel mai aproape de teoriile consumeriste legate de acest gen de spații comerciale: cel mai capabil să ne ofere (nouă, vizitatorilor) o hiperlume – simulacru îmbunătățit al realității imperfecte în care ne mișcăm. Și tocmai de aceea, e fascinant și înspăimîntător în același timp.

Recunosc, asupra mea efectul acestui tip de spațiu e mai curînd unul de fascinație. De cînd eram mică și mergeam la Romarta copiilor din vremea ceaușistă, unde mă urcam pe animalele de jucărie (cred că imitație de personaje Disney), mi-am dorit un mare parc de distracții interior. La AFI Palace există așa ceva, și la proporții destul de impresionante: labirintul din piatră de deasupra patinoarului îți sare în ochi mai întîi. E cel mai aproape, e drept mai în mic, de „lumile reproduse” din Disneyland (fie ele Vestul sălbatic sau jungla amazoniană).

Fascinante sînt și caruselele pentru copii mai mici, în forme simpatice, de căni, animale sau bărci. Și trenulețul care merge peste tot prin mall, fără șine. Sau „animalele umblărețe”, urmașele mai perfecționate ale celor de pe vremuri din Romarta copiilor: acestea, mai pufoase și mai exotice (tigrii, girafe) decît cele de atunci, dotate cu baterii, te plimbă în voie.

De Crăciun, mall-ul ne oferă, iarăși, imaginea cea mai apropiată de... idealul Crăciunului consumist, cu varianta Disney pentru copii: brazi uriași, și mulți, profesionist împodobiți; tarabe cu produse de Crăciun din toată lumea; Moș Crăciun pe un scaun de catifea roșie cu margini aurii, înconjurat de multe ajutoare; spectacole și acțiuni caritabile.

Mai multe