Adele – planta carnivoră

15 martie 2018   Dileme on-line

Centrul Ceh continuă proiecţiile Fiction Tuesdays, un nou program de proiecţii de film. Marţea aceasta, 20 martie, de la ora 20, va fi proiectată comedia polițistă Dinner for Adele, în regia lui Oldrich Lipský.

Fiction Tuesdays, ediţia de primăvară, aduce şase filme de ficţiune cehoslovace, aparţinînd Noului Val, însă mai puţin cunoscute publicului de aici. Cu toate acestea, filmele sînt emblematice pentru cinematografia cehoslovacă, fiind selectate pentru a se încadra în tema fantasticului şi science fiction-ului, unele avînd şi un substrat comic. Primele trei filme, Ferat Vampire, Ikarie XB 1 și When the Cat Comes, au fost primite cu căldură de publicul fidel al Centrului Ceh, dar şi de cei pasionaţi de astfel de filme.

Dinner for Adele este o comedie polițistă savuroasă și totodată un film suprarealist, conturată în jurul celebrului detectiv newyorkez Nick Carter, care este convocat în Praga anilor 1900 pentru a investiga dispariția unui cîine, mai exact, a Marelui Danez al contesei Thun. În timpul investigației, detectivul american – un personaj ce se creionează în literatura romanelor de duzină începînd cu anul 1866 și dăinuie în benzile desenate și totodată în filmele hollywoodiene pînă în anii ’90 – se confruntă cu o serie de crime misterioase, comise de diabolicul botanist Baron von Kratzmar (alias „Grădinarul”) împreună cu planta sa carnivoră, Adele.
Renumitul animator Jan Švankmajer contribuie decisiv la atmosfera anilor 1900 prin gadget-urile neobișnuite create și inserțiile secvențelor de animație, într-o zonă ce amintește de „The Little Shop of Horrors” (1960) al lui Roger Corman. Copilul din flori dintre Sherlock Holmes și Inspector Gadget, Nick Carter devine obiectul purei plăceri cinematografice într-o comedie cehă clasică: o vastă imaginație suprarealistă centrată spre nicăieri, dar corelată atent prin elementele identității culturii vizuale și prin energia încîntătoare. Ostentație vizuală înfloritoare la superlativ.

Proiecția are loc la Centrul Ceh (str. Ion Ghica, nr. 11, Bucureşti), pe 20 martie, de la ora 20:00. Uşile se deschid la ora 19:30 şi veţi fi întîmpinaţi cu ceai cald şi entuziasm. Intrarea este liberă, iar subtitrarea este în limba engleză.

Mai multe