Acces interzis la Moscova pentru 5 oficiali români

1 iunie 2015   Dileme on-line

Rusia a interzis accesul pe teritoriul său pentru 80 de oficiali din Marea Britanie, Polonia, Cehia, Germania şi România. 

Cei 5 români aflaţi pe lista neagră a Moscovei sînt fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu, fostul consilier prezidențial Iulian Chifu, comandantul flotei militare a României, comandorul Tiberiu-Liviu Chodan, deputatul Eugen Tomac şi directorul Transgaz Gheorghe Haţegan.

Ministerul de Externe a precizat la solicitarea MEDIAFAX, că Ambasada României din Rusia a primit de la Delegaţia UE la Moscova o listă cu persoanele ce au interdicţie să intre pe teritoriul rus, şi că va solicita explicaţii în legătură cu românii aflaţi pe această listă.

De altfel, premierul olandez Mark Rutte a anunţat vineri că a primit din partea Moscovei o listă cu circa 80 de responsabili din statele Uniunii Europene care au fost declaraţi indezirabili în Rusia, printre ei regăsindu-se şi liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt. El a adăugat că Guvernul de la Moscova a luat această decizie ca represalii în urma sancţiunilor adoptate de UE împotriva Rusiei după sancţiunile destabilizatoare ale acesteia din urmă împotriva Ucrainei, drept urmare această listă "nu are nici un fundament din punctul de vedere al dreptului internaţional".

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

http://www.rfi.ro/politica-78758-cinci-oficiali-romani-au-accesul-interzis-moscova

Mai multe