A noua ediţie a Festivalului Internațional de Literatură de la București

30 noiembrie 2016   Dileme on-line

Între 7-9 decembrie, în capitală va avea loc cea de a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la București (FILB), o ediție-bilanţ.

Programul ediției din acest an include două seri de lecturi publice și dezbateri la Clubul Țăranului: pe 8 și 9 decembrie, începînd cu ora 18, precum și un eveniment dedicat studenților, realizat în colaborare cu Departamentul de Științe ale Comunicării din cadrul Facultății de Litere de la Universitatea din București: pe 7 decembrie, de la ora 18.

În prima seară de lecturi publice și dezbateri de la Clubul Țăranului, pe 8 decembrie, iubitorii de literatură din capitală au șansa de a se întîlni cu prozatoarele Irina Teodorescu (Franța), Veronica D. Niculescu, Lavinia Braniște și Irina Georgescu Groza – patru momente de lecturi publice din cele mai recente volume publicate de autoare, urmate de o dezbatere cu tema „Despre «scriitura feminină»: există o scriitură feminină sau este doar o etichetă comodă pentru critica literară și pentru jurnalismul cultural?”.

Vineri, 9 decembrie, patru prozatori vin în fața cititorilor pe scena de la Clubul Țăranului. Este vorba despre Jan Koneffke (Germania), Marin Mălaicu-Hondrari, Vlad Zografi și Tudor Ganea. Tema dezbaterii ce va urma momentelor de lecturi publice în ultima seară a Festivalului este „Fuga de realitate: utopii, patrii adoptate, realism magic. Ce se întîmplă cu bunul și bătrînul realism?”.  

„Scriitorii invitați în această a noua ediție a FILB au fiecare felul său de a lupta împotriva realității, fie refugiindu-se în trecut și în legendă, fie în basm și memorie, fie de-a dreptul, practicînd o critică socială virulentă. Îi unește ceea ce ar trebui să fie – și este – motorul din spatele oricărui vehicul literar autentic: refuzul lumii așa cum este ea. Ediția aceasta le pune o întrebare retorică, așadar: Adio, arme? Răspunsul îl știm, dar vrem să-l auzim clar și răspicat”, a declarat Bogdan-Alexandru Stănescu, președintele FILB. 

„Avem ghinionul de a trăi vremuri interesante: asistăm la nașterea naționalismelor care mai de care mai agresive, la triumful discursului xenofob, la o uniformizare a gîndirii pe coordonatele unui «bun-simț» plat și lipsit de nuanțe. Am intenționat chiar de la nașterea acestui Festival, în 2008, să construim o platformă de libertate și de non-conformism și credem că e din ce în ce mai pregnantă nevoia de a ne întreba dacă literatura nu ar trebui să reintre în istorie și să folosească unica ei armă, cuvîntul, împotriva unei lumi care de ceva vreme bolborosește și se bîlbîie”, a mai spus Bogdan-Alexandru Stănescu. 

Mai multe