A fi musulman în Moldova

12 decembrie 2011   Dileme on-line

În primăvara acestui an, o grupare care îşi spune Liga Islamică a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei din Republica Moldova, ca prima organizaţie nonguvernamentală a celor aproape 2000 de musulmani care trăiesc în această ţară. Ulterior, Biserica Ortodoxă s-a „autosesizat”, lansînd ideea că aceasta nu este altceva decît o încercare de „a islamiza o ţară cu valori tradiţionale creştine”.  Astfel a pornit un întreg scandal. Au avut loc demonstraţii iniţiate de liderii bisericii care vroiau să transmită mesaje de tipul „Moldova – o ţară ortodoxă!”, „Biserica ortodoxă este mama acestui neam”. Episcopul Marcel al Moldovei de Nord a declarat într-un interviu: „Cauza strămoşilor noştri de a curăţa ţara de păgîni este acum în pericol!”.  

O poveste despre intoleranţă, scrisă de jurnalistul Zakhar Koretsky, reporter la publicaţia  Moldavskie Vedomosti, pe care o puteţi citi pe Transitions Online.

Transitions Online este o revistă online care propune subiecte politice, culturale şi economice din fostele ţări comuniste şi ţări din Asia centrală. Revista conţine articole scrise de jurnalişti din ţările respective, ceea ce îi asigură o perspectivă de insider. (Adina Popescu)

În fotografie: Sergiu Sochircă, preşedintele Ligii Islamice din Moldova.

Fragmente video cu acelaşi subiect:


 

Mai multe