A doua tinereţe a lui Anand
La cei 47 de ani împliniţi luna aceasta, Viswanathan Anand* nu mai are nimic de demonstrat în şah. Nu doar că nu mai are de cîştigat titlul de campion mondial, dar nici nu îl mai are de recîştigat. Le-a făcut pe toate în acest sport şi încă de mai multe ori. Anand e acum la momentul în care joacă şah la cel mai înalt nivel din inerţie şi plăcere. A atins viteza de croazieră şi acum orbitează fără efort în jurul planetei. Nu mai poate accelera, nu mai poate frîna. Dar e în stratosferă.
Intrarea pe orbită s-a petrecut în 2013, după ce a fost învins de Magnus Carlsen în meciul pentru titlul mondial din chiar oraşul său de baştină, Chennai. Nimeni nu i-a putut reproşa că pierduse titlul. De atunci Anand a fost lăsat să umble liber, fără îndatoriri. Se achitase de ele cu vîrf şi îndesat, prin statutul la care adusese şahul în India şi prin partidele intrate în patrimoniul şahist mondial. Relaxat, Anand a cîştigat anul următor turneul candidaţilor. A redevenit şalanger la titlul mondial la 45 de ani, înaintea unor jucători cu mult mai tineri şi cu ambiţii mult mai mari decît ale lui. În 2015 a strîns alte rezultate notabile în turnee de top. Iar anul acesta, după ce, printre altele, a cîştigat Leon Chess Masters şi a ieşit pe doi la Sinquefield Cup, a terminat ieri pe locul 4 la London Chess Classic, în faţa lui Levon Aronian, Hikaru Nakamura sau Maxime Vachier-Lagrave, aspiranţi cu toţii la titlul mondial.
Au mai fost şahişti care au cîştigat turnee şi meciuri mari chiar şi după ce au împlinit 40 de ani sau mai bine. Fostul campion mondial Emanuel Lasker cîştiga la 46 de ani turneul de la Sankt Petersburg, din 1914, în faţa lui Capablanca şi Alehin. Mai recent, în 1983, un alt campion mondial, Vasili Smîslov, se impunea la 62 de ani în două meciuri ale candidaţilor, în faţa lui Zoltán Ribli şi Robert Hübner. Cea mai bună performanţă într-un turneu, a lui Anatoli Karpov (şi una dintre cele mai remarcabile din toată istoria turneelor de şah), e victoria de la Linares din 1994, pe cînd campionul rus avea 43 de ani. Există, în acelaşi timp, şi şahişti care ies din scenă după 40 de ani. Un exemplu atipic, dar ilustru, este cel al lui Garry Kasparov, care s-a retras voluntar din activitatea competiţională la 42 de ani. Nu ştim cum ar fi arătat lumea şahului dacă marele şahist rus ar fi continuat să joace şi după 2005. Dar e de salutat că indianul nu a luat aceeaşi decizie, acum cinci ani – cînd a împlinit vîrsta de retragere a lui Kasparov – şi că de atunci putem admira cometa Anand.
___________________________________
* Cu toate că în lumea occidentală şi în presă i se spune des Vishy Anand, de fapt numele mic este Anand, iar numele de familie este Viswanathan, tatăl său fiind Viswanathan Krishnamurthy. Însă pe soţie o cheamă Aruna Anand, iar pe băiatul lor, născut în 2011, îl cheamă Akhil Anand.
Diagrama săptămînii
În diagrama 38, albul mută şi cîştigă. Soluţia va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online "În alb și negru".
Soluția diagramei 37: 1. Dh6! Txg3 2. Ng6! Txg6 3. hxg6 şi dubla ameninţate Dxh7# şi Dxf8# este imparabilă.
Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.
Foto: londonchessclassic.com, Viswanathan Anand în timpul turneului de la Londra, decembrie 2016.