A doua ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi

25 septembrie 2014   Dileme on-line

Un festival profesionist, puternic, cu o identitate bine conturată
Dan Lungu

Impactul în lumea culturală, în comunitate și, nu în ultimul rînd, în mass-media națională și internațională face ca FILIT-ul să fie privit deja ca un festival consacrat. Asta nu ne diminuează nouă, organizatorilor, emoțiile și responsabilitatea – dimpotrivă! Un scurt bilanț al primei ediții arată astfel: peste 200 de invitați, 100 de evenimente, 26.000 de vizitatori, 180 de voluntari, nenumărate intervenții în presa românească, precum și articole în Frankfurter Allgemeine Zeitung, El Pais, Le Monde sau Der Freitag.

Această a doua ediție vine cu cîteva lucruri noi. În primul rînd, am dezvoltat partea dedicată traducerii înființînd Rezidențele FILIT pentru traducători, împreună cu Memorialul ”Mihai Eminescu” de la Ipotești și Hotel Belvedere din Vatra Dornei, fosta casă de vacanță a lui Lucian Blaga. Este un mod de a susține concret munca asiduă a traducătorilor și de a face simțită prezența festivalului de-a lungul întregului an, nu doar în cele cinci zile de grație. Apoi, dat fiind succesul îmbucurător al nopții de poezie din ediția precedentă, alături de Casa FILIT am clădit și o Casă a Poeziei, dedicată lecturilor zilnice de poezie și socializării literare. De asemenea, la plăcuta presiune a liceelor și motivați de reacția entuziastă a autorilor anul trecut, am sporit numărul întîlnirilor cu liceenii și am acceptat mai mulți voluntari. Surpriza este că, dincolo de o sărbătoare literaturii, FILIT s-a transformat într-un adevărat fenomen social în rîndul tinerilor, ceea ce, credem noi, este un semn bun pentru comunitate.

Tot la această a doua ediție ne bucurăm de patronajul Reprezentanței Comisiei Europene în România, căreia îi mulțumim pentru încredere, și sîntem însoțiți, în continuare, de Banca Națională a României, partenerul nostru privilegiat.

Așadar, sîntem tot mai îndreptățiți să spunem că FILIT este un festival profesionist, puternic, cu identitate bine conturată, care s-a bucurat de recunoaștere internațională încă de la prima ediție și care pune Iașiul pe harta culturală a Europei. Un festival pe care trecutul literar al urbei și cititorii actuali îl merită din plin.


FILIT e dovada cea mai clară a faptul că SE POATE
Cristian Adomniței


În 2013, cînd am anunțat intenția de a organiza la Iași cel mai mare Festival de Literatură și Traducere din Estul Europei, lumea era rezervată în privința reușitei proiectului, dacă nu de-a dreptul mefientă. Cu toate acestea, am mers mai departe, pentru că am crezut din toate puterile în ideea că Iașiul poate să figureze pe harta evenimentelor culturale de amploare internațională. Am fost convins încă de la început că FILIT va fi proiectul-blazon al Iașiului cultural. Încă de la prima ediție a FILIT-lui s-a dovedit că ideea în care am crezut nu era o utopie, ci ținea de suma eforturilor noastre de a da viață unui proiect cu adevărat măreț.
A fost un succes extraordinar, cu multiple ecouri la nivel local, național și internațional. A fost o adevărată sărbătoare a literaturii și a cărții. FILIT s-a remarcat deja în presa internaţională ca un eveniment literar de anvergură, publicaţii prestigioase acordînd spaţii largi primei ediţii: „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ , „El Pais“, „Der Freitag”, „Le Monde” etc. „FILIT a fost deja, la prima sa ediție, cel mai important festival literar din Europa de Est și pentru următorul an aspiră la consolidarea dimensiunii sale transnaționale”, scria Ignacio Vidal-Folch în „El Pais“.

Într-un amplu articol publicat în ediţia din 23 noiembrie 2013 a prestigiosului cotidian german „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ (FAZ), jurnalistul Dirk Schümer afirmă despre Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) că „un eveniment de asemenea anvergură şi de o asemenea croială europeană n-a mai existat vreodată în România”.

Însă prima ediție a FILIT s-a consacrat nu doar în presa internaţională, ci mai ales în inimile celor care ne-au trecut pragul. A fost un eveniment care a mobilizat întreg oraşul...

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași este dovada elocventă a faptului că se poate.

Trebuie să recunoaștem, Iașiul și-a folosit prea puțin potenţialul cultural. FILIT practic a scos orașul din amorţeală. Vivacitatea și efervescența culturală care au consacrat Iașiul și care sînt atributele sale definitorii au redevenit realități odată cu organizarea acestui Festival…

Organizarea celei de-a doua ediții nu a mai venit pe fondul unui crez sau a unei dorințe, ci pe fondul așteptării publicului, a consumatorilor de cultură și a oamenilor din domeniul cultural. FILIT 2014 este cel mai așteptat eveniment cultural al Iașiului și sînt convins că va fi peste așteptări.

Sîntem bucuroși de faptul că această ediție se va desfășura sub Patronajul Comisiei Europene, o recunoaștere onorantă a dimensiunii internaționale a FILIT.

Le mulțumesc scriitorilor Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici și Florin Lăzărescu că au avut generozitatea și curajul să viseze alături de mine încă de la început și felicit întreaga echipă și pe toți cei care au dat viață și celei de-a II-a ediții a FILIT. Le mulțumesc pentru strădania și implicarea asidue.

Mulțumesc tuturor celor care au onorat invitația noastră și timp de 5 zile vor fi alături de noi!

Îi invit din toată inima pe toți ieșenii să participe la cît mai multe evenimente din cadrul  Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași, ediția a II-a. Este cel mai important proiect cultural al comunității noastre, este sărbătoarea culturală a orașului nostru și îi invit să ne bucurăm împreună de ea!

Mai multe