7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului

23 august 2022   Dileme on-line

Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului. Precauția și moderația sînt de bază cînd vine vorba de obținerea acestor beneficii, tocmai pentru că pericolele sînt pe măsura avantajelor. Iată care sînt cele mai importante șapte motive pentru care ar trebui să profiți de lumina și căldura soarelui în siguranță:

1.     Îmbunătățește calitatea somnului

Organismul uman generează în mod natural un hormon numit melatonină, care este esențial pentru odihnă. Corpul produce acest hormon pe întuneric și, de aceea, senzația de somn se instalează după apusul soarelui. Acesta este, de altfel, și motivul pentru care corpul își setează ora de culcare mai tîrziu în timpul verii, cînd zilele sînt mai lungi.

Studiile indică faptul că petrecerea timpului în aer liber și expunerea, timp de o oră, la lumină naturală ne ajută să avem o calitate a somnului mai bună. Lumina soarelui contribuie la reglarea ritmului circadian și îi transmite corpului cînd să crească și să descrească nivelul de melatonină. Cu alte cuvinte, cu cît te bucuri mai mult de această lumină naturală, cu atît producția echilibrată de melatonină te va ajuta să dormi mai bine.

2.     Reduce stresul

Melatonina este cunoscută și pentru faptul că scade reactivitatea la stres. Petrecerea timpului în aer liber va ajuta corpul să regleze în mod natural producția de melatonină, iar acest lucru te va ajuta să reduci efectele stresului și nivelul acestuia. În plus, corelarea petrecerii timpului afară cu activități fizice precum mersul pe jos, joaca sau exercițiile aduce un bonus suplimentar în acest sens și ajută la eliberarea endorfinelor și, implicit, la reducerea nivelului de stres. Alege-ți cu precauție intervalele în care petreci timp în natură și folosește întotdeauna SPF, pentru a evita efectele nedorite precum arsurile solare sau insolația.

3.     Contribuie la menținerea sănătății oaselor

Una dintre cauzele principale ale problemelor sistemului osos este deficitul de vitamina D. Iar cea mai simplă și la îndemînă modalitate de a-ți ajuta corpul să producă în mod natural această vitamină este petrecerea timpului afară. 15 minute de expunere solară zilnică sînt suficiente pentru ca oasele tale să își mențină starea de sănătate. Și cum vitamina D îți ajută corpul să rețină calciul și să prevină transformarea țesutului osos într-unul fragil, băile de soare sînt recomandate pentru preîntîmpinarea unor astfel de probleme.

4.     Ajută la menținerea unei greutăți echilibrate

De-a lungul anilor, cîteva studii au indicat faptul că persoanele care petrec 30 de minute zilnic în aer liber, în prima parte a zilei au o masă corporală echilibrată și constantă. Expunerea la lumina naturală este, cu siguranță, doar unul dintre factorii care contribuie la acest beneficiu, pe lîngă alimentația echilibrată și stilul de viață activ.

5.     Susține sănătatea sistemului imunitar

Vitamina D este o componentă critică pentru sănătatea sistemului imunitar. Expunerea frecventă la soare sporește imunitatea și îți ajută organismul să se apere mai bine de agenții patogeni. Un sistem imunitar sănătos este corelat cu riscul redus de îmbolnăviri, infecții, anumite tipuri de cancer și chiar și cu o rată mai mică a mortalității în urma intervențiilor chirurgicale.

6.     Combate depresia

Există o explicație științifică pentru afirmația conform căreia expunerea la soare combate depresia și îți asigură o stare emoțională mai bună. Lumina și căldura ajută corpul să producă serotonină, substanța chimică ce contribuie la reglarea emoțională și te ajută să îți menții calmul și concentrarea. Expunerea prelungită la soare poate, așadar, reduce simptomele tulburărilor emoționale sezoniere precum astenia de primăvară și susține creierul să își mențină echilibrul chimic.

7.     Susține longevitatea

Un studiu realizat pe un eșantion de 30.000 de femei din Suedia indică o legătură între longevitate și expunerea la soare. Subiecții studiului care au petrecut mai mult timp în aer liber au trăit cu 6 luni pînă la 2 ani mai mult decît aceia care nu au petrecut la fel de mult timp afară. Deși sînt necesare mai multe studii în acest sens, aceste cercetări preliminare reprezintă un bun punct de pornire pentru cercetările aflate în continuă desfășurare.

Expunerea la lumina naturală a soarelui este, negreșit, benefică pentru organismul uman. Asigură-te că ai în vedere siguranța din toate punctele de vedere - timp și protecție -, pentru a evita eventualele probleme cauzate de expunerea prelungită și de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete UVA și UVB.

Foto: Freepik

Mai multe