60 de milioane

19 februarie 2019   Dileme on-line

S-au pus chinezii pe șah și au bătut scurt recordul de audiență. Ca să înțelegem contextul, e nevoie de cîteva comparații. Pe vremea comunismului - ceea ce în China încă este cazul - noi aveam două programe naționale, TVR 1 și TVR 2. Chinezii au azi la fel, o televiziune unică de stat multiplicată pe mai multe canale: CCTV 1, CCTV 2, dar și CCTV 3, 4, 5, 6, 7,... - de, e vorba de China - și așa mai departe, pînă pe la 22. Ce știu mai sigur e că CCTV 5 e canal de sport și aici ei s-au decis să dea un meci de șah rapid, între campioana mondială (locală) Ju Wenjun și rusoaica Kateryna Lagno. Cu acest prilej, la meci s-au uitat cam cîți chinezi scrie în titlu: 60 de milioane. Aproape cît toată populația Franței. Cu încredere, comentatorii au spus că e record mondial în materie. Nu cred că au greșit, chiar dacă nu au adus probe.

Bun, China nu mai e neica nimeni în șah. E campioană olimpică dublă, și la bărbați, și la femei. Cea mai bună șahistă din lume la ora actuală, Hou Yifan, nici nu mai joacă în competițiile feminine. Dar chiar și așa, tot o chinezoaică e campioană mondială, Ju Wenjun. Cu puțină șansă, ea a și bătut-o pe rusoaică în meciul de la Beijing de care am vorbit. Dar nu numai China a televizat recent un meci de șah.

De cînd a ajuns campion mondial, Norvegia se ține cu carele de televiziune după simpaticul ei Carlsen. Cînd acesta joacă un meci pentru titlul mondial, norvegienii lasă tot și se uită la televiziune (tot cea publică, căci televiziunile de stat sînt puternice în țările scandinave). Dacă e să comparăm cifrele de audiență, cele cinci milioane de norvegieni, cîți sînt cu totul, nu ajung nici pe o măsea pentru o comparație cu China. Dar dacă o luăm procentual, norvegienii sînt mai atașați de campionul lor: la meciurile lui Carlsen cu Anand se uitau doi din trei norvegieni. Apropo de India. Și aici șahul e în ascensiune, iar șahul la TV urmează curba. Cam la fel e și în Armenia, unde morbul șahului a rămas de pe vremea fostului lor campion mondial Tigran Petrosian.

Dar poate că audiența cea mai mare la nivel mondial - nu în termeni absoluți, dar raportat la posesorii de televizor - rămîne tot cea din timpul meciului secolului din 1972 dintre Fischer și Spasski, de la Reykjavík. Alte vremuri, căci televiziunea nu era ce e azi. Un spectator a povestit cum erau transmise mutările prin ”Telex”, de la Reykjavík în studioul american unde erau adunați cîțiva comentatori și de unde se făcea transmisia de facto. Cu toate acestea, și cu toate că nu a fost unul de șah rapid, meciul a fost urmărit de o mulțime de amatori din toată lumea. Nu știu însă dacă și în România s-au dat imagini de la meci, chiar dacă nu în direct. Ar fi frumos dacă s-ar mai fi păstrat pe undeva prin arhivă.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 143 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 142 de data trecută: 1. Te7! g6 (la 1… D(N,T)xe7 urmează 2. Dh7+ Rf8 3. Dh8#) 2. Txd7 și albul cîștigă. La 1… Dg4, urmează 2. Dh7+ Rf8 3. Txf7#.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Meciul dintre Ju Wenjun (China) și Kateryna Lagno (Rusia) a fost urmărit de 60 de milioane de chienzi. Sursa: Liang Ziming.

Mai multe