5 lucruri interesante despre finala Cupei Mondiale

23 august 2018   Dileme on-line

Finala Cupei Mondiale este întotdeauna evenimentul anului par în care se desfășoară. Întreaga planetă își îndreaptă atenție către fotbal, de la mici la mari, de la tineri la cei în vîrstă. Timpul parcă stă în loc, la fel și planurile oamenilor (cele care nu au legătură cu grandiosul eveniment). În această vară am avut parte de spectacol total, dar și de o finală cu nu mai puțin de şase goluri – Un show pe cinste! Chiar dacă România nu a participat la Mondialul din Rusia, microbiștii, pasionații de loto Grecia și nu numai s-au delectat cu numeroasele meciuri jucate pe viața și pe moarte. Atît meciul de debut, cît și finala au bătut numeroase recorduri de audiență la nivel local și mondial, însă puțini sînt cei care au rămas cu ceva după acel meci. Ei bine, iată cinci lucruri interesante pe care merită să le ținem minte după această finală memorabilă:

Didier Deschamps a devenit al treilea fost fotbalist care reușește să cîștige Cupa Mondială și din postura de antrenor (în 1998 ca jucător, respectiv 2018 ca antrenor). Mario Zagallo și legendarul Franz Beckenbauer au fost primii oameni care au reușit această performanță.

Interesant este că Mario Zagallo, un brazilian cu origini libaneze, a cîștigat mult rîvnitul trofeu în 1958 și 1962 din postura de jucător, apoi în 1970 ca selecționer al Selecao, pentru ca mai apoi să cîștige din nou cupa din în 1994 din postura de antrenor secund.

Deschamps a repetat însă isprava lui Beckenbauer, care cîștiga în 1974 Cupa Mondială în calitate de căpitan al Germaniei, iar apoi, 16 ani mai tîrziu, din postura de antrenor.

Kylian Mbappe a devenit al doilea cel mai tînăr jucător care marchează într-o finală de Campionat Mondial. Pele, la vîrsta de 17, reușea să marcheze două reușite în finala Cupei Mondiale din 1958 cîștigată de Brazilia în fața Suediei. Practic, recordul Brazilianului încă dăinuiește și după 60 de ani, însă tînărul atacant al PSG-ului ne-a făcut pe toți să ne reamintim de această performanță deosebită.

Pele, considerat de către mulți ca fiind cel mai bun fotbalist din toate timpurile, l-a felicitat pe Mbappe după prin intermediul rețelei de socializare Twitter, spunînd: „Abia cel de-al doilea adolescent care marchează un gol în Finala Cupei Mondiale! Bine ai venit în club, Mbappe – este minunat să am ceva companie!”

Mario Mandzukic a devenit al doilea jucător care marchează un gol și un autogol într-o singură partidă la Cupa Mondială, și primul care face acest lucru într-o finală. Chiar dacă naționala Croației a arătat mai bine în prima parte a jocului, atacantul lui Juventus și-a trimis mingea în proprie poartă încercînd se respingă lovitura liberă executată de Antoine Griezmann în minutul 18 al finalei de pe stadionul Lujniki din Moscova.

În partea secundă, francezii s-au dezlănțuit, iar scorul era 4-1 atunci cînd Mandzukic a profitat de o eroare a căpitanului Cocoșului Galic, Hugo Lloris, care a respins mingea în piciorul atacantului, din care a rezultat un gol neașteptat în minutul 69  al partidei. Din nefericire pentru suporterii croați, aceasta a fost ultima modificare a tabelei.

Finala Cupei Mondiale din Rusia a fost prima din istorie în care se marchează un gol cu ajutorul arbitrajului video. Tehnologia a fost pentru prima dată folosită la Cupă Mondială în 2018, iar specialiștii au fost mulțumiți de felul în care VAR a redus numărul erorilor de arbitraj de la acest turneu. Totuși, Croația este prima echipă din istorie care are de suferit de pe urma acestei metode inovatoare de arbitraj video. În minutul 38 al partidei, Ivan Perisic a atins mingea cu mîna în propriul careu, iar arbitrul Argentinian Nestor Pitana a acordat lovitură de la 11 metri pentru Francezi după ce a analizat în detaliu faza pe monitorul special amplasat la marginea terenului. Griezmann a marcat, iar de acolo totul a mers prost pentru Croați, care s-au văzut învinși la finalul celor 90 de minute cu scorul de 4-2.

Croații au avut nevoie de prelungiri în toate cele trei meciuri eliminatorii pentru a ajunge în finală. Băieții lui Zlatko Dalic au făcut instrucție cu adversarele din grupă, învingînd Nigeria cu 2-0, Argentina lui Messi cu 3-0 și Islanda cu 2-0, însă apoi au remizat de trei ori în fața Danemarcei, Rusiei și Angliei. În primele două partide eliminatorii, Modric și compania au avut nevoie și de executarea loviturilor de departajare pentru a merge mai departe. Mai mult ca sigur, epuizarea fizică și-a spus cuvîntul în finala pierdută de Croația în fața Franței, însă parcursul reușit de băieții lui Dalic va rămîne unul de neuitat.

Mai multe