3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor. Și, așa cum corpul trebuie să fie îngrijit printr-o dietă echilibrată, bogată în antioxidanți, vitamine și minerale, și pielea trebuie să fie hrănită, din exterior și din interior. Iată mai jos trei ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii și nu numai, pe care le poți include în rutina de îngrijire zilnică.
Acidul hialuronic
O moleculă vedetă în rîndul produselor cosmetice, acidul hialuronic este renumit pentru puterea sa de hidratare. Dacă nu l-ai mai folosit pînă acum, afla ce este acidul hialuronic în cele ce urmează. O moleculă prezentă în mod natural în organism, acidul hialuronic se găsește în concentrații mari în țesuturi, precum pielea, ligamentele și cartilajele. Este o componentă majoră a matricei extracelulare, cu roluri multiple în sănătatea pielii, iar funcția sa principală este de a preveni eliminarea apei. Această funcție îl face un excelent compus hidratant natural pentru piele și nu numai. Pentru că este util și pentru sănătatea unghiilor, țesutului conjunctiv, oase, articulații și alte organe. În ceea ce privește pielea, nu numai că o menține hidratată, ci are și efect antirid, fiind benefic pentru pielea matură. Acidul hialuronic nu este prezent ca atare în dietă, dar anumiți nutrienți îi pot stimula sinteza. Pentru a susține un nivel bun de acid hialuronic în organism, poți consuma alimente cu magneziu, pe care îl găsești în cartofi dulci, quinoa și legume cu frunze verzi, dar și cu zinc, conținut de leguminoase, nuci și semințe. De asemenea, poți include în dietă fructele și legumele bogate în vitamina C, dar și alimentele bogate în siliciu, precum ovăzul. Acidul hialuronic se găsește și în suplimente alimentare, precum și în creme, măști și seruri ce pot fi incluse în rutina zilnică de îngrijire a pielii.
Vitamina C
Vitamina C poate fi considerată un ingredient minune pentru piele și nu numai, pentru că îndeplinește un număr mare de funcții importante în organism. Contribuie la absorbția fierului din alimentele, menține gingiile sănătoase, este component al țesuturilor care susțin mușchii, poate reduce riscul de a contracta anumite tipuri de cancer și susține organismul în lupta cu virozele. Un antioxidant puternic poate reduce semnele îmbătrînirii, ridurile și liniile fine, dar și cearcănele și petele. O găsești în citrice, dar și în căpșuni, broccoli, ardei roșu, pătrunjel și kiwi, precum și în suplimente alimentare. Dacă vrei să știi cum se ia vitamina C, doza zilnică depinde de vîrstă și sex, deci poți cere sfatul medicului sau al farmacistului în acest sens. Iar, cu doza de vitamina C asigurată din interior, poți completa rutina de îngrijire a pielii cu creme și seruri care conțin acest compus antioxidant.
Vitamina B3
Vitamina B3 crește nivelul de colagen, acizi grași și ceramide din epidermă, ceea ce ajută la protejarea pielii de acțiunea radicalilor liberi nocivi. Însă acțiunea ei nu se oprește la nivelul pielii. Una dintre cele opt vitamine din complexul B, aceasta ajută organismul să transforme proteinele, carbohidrații și grăsimile în energie, menține sănătatea sistemului nervos, are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare și poate regla nivelul de colesterol. Doza necesară de vitamina B3 se asigură din alimentație, din carne, semințe și ciuperci, și din suplimente alimentare. Niacinamida, o formă a vitaminei B3, poate să ajute pielea să-și mențină un nivel de hidratare optim și reglează sebumul, ajutînd la combaterea acneei. Cremele, serurile și măștile cu vitamina B3 sînt foarte utile în rutina de îngrijire a pielii.
Sănătatea și frumusețea pielii depind foarte mult de produsele de îngrijire folosite zilnic, care trebuie să fie de cea mai bună calitate, cu formule cît mai naturale. Ingredientele de mai sus merg mai departe de nivelul pielii, avînd beneficii numeroase pentru întregul organism.
Sursa foto: Freepik