120.000 - un documentar marca RFI

4 noiembrie 2013   Dileme on-line

Cifrele şi datele statistice dau mereu credibilitate unei ştiri. Putem citi oriunde în rapoartele organizaţiilor internaţionale despre faptul că peste 2 milioane de sirieni au fugit de atrocităţile războiului civil de la ei din ţară şi se află în state învecinate precum Iordania, Turcia, Liban sau, oricît de incredibil ar suna, Irak.

În Iordania, guvernul a decis, în iulie 2012, să deschidă o tabăra de refugiaţi pentru că nu mai putea face faţă afluxului de sirieni din oraşele sale. Luate pe fiecare ţară, cifrele sunt iarăşi impresionante. Iordania are, de la începutul conflictului sirian, o populaţie cu 10% mai mare. Tabăra Za'atari este, ca mărime, al patrulea oraş al Iordaniei. Găzduieşte 120.000 de persoane, consumă 3 milioane de litri de apă zilnic şi are o factură lunară de energie electrică de 500.000 de dolari.

Ce nu avem voie să uităm este că, în spatele cifrelor, se ascund destinele a 120.000 de oameni cu 120.000 de poveşti şi 120.000 de vise. Poveştile lor sunt marcate de atrocităţi, viaţa lor ca refugiaţi de dificultăţi, iar visele lor se concentrează pe dorinţa de întoarcere acasă.

RFI România a trimis prima echipă românească de reporteri în tabăra Za'atari pentru a culege poveştile oamenilor, cele uitate deseori în febra cifrelor.

Un documentar realizat de Laurenţiu Diaconu-Colintineanu, Ioana Moldovan şi Laurenţiu Burtan-Fleischer:

120.000 from Laurentiu Diaconu-Colintineanu on Vimeo.

Mai multe