10 motive să vii la The Power of Storytelling 2015

1 septembrie 2015   Dileme on-line

1. Pentru că rareori ai șansa să întîlnești fenomene ca Robert Krulwich, unul dintre cei mai emblematici oameni de radio și televiziune americani, co-prezentator Radiolab, cîștigător de Emmy și Peabody. Dincolo de premii, ce cucerește cel mai tare la el e curiozitatea cu care caută și explică lucruri complicate despre știință, lume și viață. Recomandăm Things, unul dintre episoadele noastre preferate, despre relația pe care o avem cu obiectele cu care ne înconjurăm.

2.

, pentru că nu e doar o carte despre o bucată de brînză – ce-i drept, cea mai bună din lume – ci și o poveste despre prietenie și trădare, despre cum găsești sensul vieții într-un loc uitat de lume, cum trăiești și ce cauți în viață. Michael Paterniti e unul dintre cei mai lirici jurnaliști narativi din lume, care a documentat și a scris povești din toate colțurile lumii, inclusiv din România. 

3. Pentru că avem nevoie să vorbim despre durere și suferință așa cum o face Leslie Jamison, ca un prim pas către vindecare, iar scriitura ei curajoasă îți intră sub piele și te face să-ți pui întrebări. Dacă citiți

, sau

, o să vă convingeți. Bonus: Cartea va apărea în limba română la Editura Publica și va fi disponibilă la conferință.

4. Pentru că

nu e doar un fotograf și producător multimedia talentat și pasionat de ceea ce face, ci și un foarte bun profesor și povestitor despre munca lui, care ține

și să-i ajute pe alții să crească. Lecțiile sale nu sunt doar despre fotografie, ci și despre cum privești lumea și cum interacționezi cu ea.

5. Pentru că

lui

aduc în prim plan oameni pe lîngă care trecem zilnic și pe care poate nu-i observăm – călătorii din autobuz, cititorii din biblioteci, vînzătorii din piețe –  dar ale căror povești sunt mai interesante și mai autentice decît multe dintre cele cu care suntem obișnuiți. Și pentru că drumul ei către meseria de jurnalist grafic a fost unul neobișnuit, despre care

cu pasiune și umor.

6. Pentru ca

, cîștigătoarea unui Pulitzer, are încă multe povești să ne împărtășească din călătoriile pe care le-a făcut și din lumile pe care le-a cunoscut de-a lungul unei vieți și cariere pline. Ne-a avertizat de anul trecut, în discursul pe care l-a ținut la

:

„Poveștile mi-au oferit mult mai mult – cînd eram copil, m-au ajutat să evadez dintr-un orășel mic; în carieră, mi-au hrănit nevoia de aventură și mi-au oferit șansa să vă cunosc pe voi toți.”

7. Pentru că o să ai ocazia să asculți trei români apreciați pe plan internațional vorbind despre munca lor așa cum rareori i-ai auzit. Artistul

, scriitoarea

și regizorul

vor povesti despre procesul prin care transformă o realitate într-un produs artistic și cum îi transpun spiritul și identitatea în cuvinte, imagini sau film.

8. Pentru că revine pe scenă

, care

ne-a făcut să ne punem întrebări serioase despre ce înseamnă să faci muncă creativă și cum depășești frica de eșec. Motivul pentru care se întoarce pentru a patra oară la București e valabil pentru toți participanții: se încarcă cu energie și încredere în povești.

„Îmi place The Power of Storytelling pentru sentimentul că suntem cu toții parte din ceva mai mare, și pentru faptul că învăț și eu lucruri noi, nu vin doar să-i învăț pe alții. Pleci de aici încărcat cu inspirație și cunoștințe și simți că îți poți face munca mai bine cînd te întorci acasă.”

  

9. Pentru că cel mai probabil n-o să ai șansa să vorbești față în față cu scriitorii pe care îi admiri, dar a făcut-o

pentru tine. Editor și scriitor de ficțiune, non-ficțiune și, mai nou, poet, John i-a luat la întrebări pe marii scriitori contemporani atunci cînd s-a văzut într-un impas scriitoricesc și a vrut să vadă cum și-au depășit blocajele. A rezultat

, o colecție de portrete a unor staruri literare ca Doris Lessing, Haruki Murakami, Salman Rushdie, David Foster Wallace și mulți alții. Cartea apare în toamna asta în limba română la Editura Vellant.

10. Pentru că e cea mai mare și ambițioasă ediție de pînă acum, cu o

pentru vorbitori – locul spațiului în poveștile pe care le spunem –, cu un format nou și mai multă interațiune între invitați. Dar scopul și misiunea conferinței a rămas aceeași –  să ne inspire și să ne învețe să folosim poveștile în meseria noastră, dar și în viața de zi cu zi. Așa cum bine ilustrează clipul de mai jos:

Mai multe