10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului

10 octombrie 2023   Dileme on-line

Fotbalul este mai mult decît un spectacol, cu staruri iubite de sute de milioane de fani și cu răsturnări de situație uluitoare. Atunci cînd o echipă întoarce un scor într-un mod dramatic, se spune că face o „remontada”. 

Dacă vă întrebați care sînt cele mai importante 10 „remontadas” din istoria acestui sport, puteți citi mai jos despre meciurile ieșite din comun: 

Reading vs Arsenal 5-7 (Cupa Ligii Angliei)

În Cupa Ligii Angliei, ediția 2012-2023, Reading o conducea cu 4-0 pe Arsenal după 37 de minute de joc. Walcott (2), Giroud și Koscielny au egalat pînă în minutul 90. Apoi, în prelungiri, Reading a mai marcat o dată, iar „tunarii” de trei ori, prin același Walcott și Chamakh.

Portugalia vs Coreea de Nord 5-3 (Cupa Mondială, sferturi de finală)

Ediția 1966 a Cupei Mondiale a fost una memorabilă din mai multe motive. În „sferturi”, Portugalia a reușit o revenire spectaculoasă în fața reprezentativei Coreei de Nord, fiind la un moment dat urmă cu trei goluri. Probabil că atunci s-a vorbit pentru prima dată despre handicap asiatic , care în prezent are un alt sens. Lusitanii au învins cu 5-3, patru dintre goluri fiind marcate de marele Eusebio.

Deportivo vs AC Milan 5-4 la general (sferturile de finală ale Ligii Campionilor)

AC Milan avea prima șansă la calificarea în semifinalele Ligii Campionilor (sezonul 2003-2004), după victoria cu 4-1 în fața lui Deportivo la Coruna, în prima manșă a „sferturilor”. În retur, s-a întîmplat ceva în care nu mai sperau nici cei mai fanatici suporteri ai echipei spaniole: „Super Depor” a învins cu 4-0. 

Germania de Vest vs Ungaria 3-2 (finala Cupei Mondiale)

Ungaria era marea favorită la cîștigarea Cupei Mondiale în 1954 după 32 de meciuri fără înfrîngere. Tabela de marcaj indica scorul de 2-0 pentru unguri după numai 8 minute și se părea că nimic nu îi putea opri pe aceștia din drumul spre trofeu. Totuși, vest-germanii au marcat de trei ori, ultima dată în minutul 84, pentru o victorie care a rămas în istorie drept „miracolul de la Berna”.

Liverpool vs FC Barcelona 4-3 la general (Liga Campionilor, semifinale)

Ajungem în „zilele noastre” pentru una dintre cele mai frumoase „remontadas” din istoria sportului rege. În semifinalele Ligii Campionilor 2018-2019, FC Barcelona nu i-a dat șanse lui Liverpool pe „Camp Nou”. A fost 3-0 pentru „extratereștrii”, care au fost aduși cu picioarele pe pămînt în retur. Messi nu a putut face nimic pentru a împiedica victoria cu 4-0 a „cormoranilor”.

Newcastle vs Arsenal 4-4 (Premier League)

În ediția 2010-2011 a Premier League, etapa 24, Newcastle a primit vizita lui Arsenal. Oaspeții au început meciul extraordinar, Walcott marcînd încă din primul minut. Djourou făcea 0-2 în minutul 3, iar Van Persie marca al treilea gol al lui Arsenal în minutul 10. A fost 0-4 la pauză, dar 4-4 la final. Newcastle a redus din diferență în minutul 68 și a mai marcat de trei ori, în minutele 75, 83 și 87.

Manchester United vs Bayern Munchen 2-1 (finala Ligii Campionilor)

După finala Ligii Campionilor din 1999, Ole Gunnar Solskjaer a fost numit „ucigașul cu chip de copil”. Atacantul norvegian a marcat cele două goluri prin care Manchester United a răsturnat scorul în confruntarea cu Bayern Munchen, în minutele 90+1 și 90+3. Campioana Germaniei înscrisese în minutul 6, prin Basler.

Liverpool vs AC Milan 4-3 după loviturile de departajare (finala Ligii Campionilor)

La data de 25 mai 2005, pe stadionul Olimpic Ataturk din Istanbul, a avut loc una dintre cele mai dramatice confruntări din istoria fotbalului. AC Milan a condus la pauză cu 3-0, însă Liverpool a egalat pînă la final. Cele două reprize de prelungiri nu au adus nicio modificare pe tabela de scor, astfel că s-a trecut la loviturile de departajare, „cormoranii” avînd cîștig de cauză.

Manchester City vs QPR 2-1 (Premier League)

În 2012, Manchester City a obținut primul titlu din istorie, iar succesul are o poveste aparte. Elevii lui Roberto Mancini erau conduși (1-2) de QPR în minutul 90 din ultima etapă, iar în acel moment titlul era în curtea rivalei Manchester United. Edin Dzeko a egalat în primul minut al timpului adițional, iar Sergio Aguero a marcat pentru 3-2 în minutul 90+2, declanșînd sărbătoarea „cetățenilor”.

FC Barcelona vs Paris Saint-Germain 6-5 la general (Liga Campionilor, optimi de finală)

FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru. După 4-0 pentru PSG pe „Parc des Princes”, în turul „optimilor” Ligii Campionilor 2016-2017, reprezentanta Spaniei avea nevoie de un miracol pe teren propriu, iar minunea s-a înfăptuit: a fost 6-1 în manșa secundă pentru echipa stelară care avea în atac trioul Messi – Neymar – Luis Suarez.

Mai multe