Ziua naţională a Franţei: sub semnul memoriei, dar şi al valorilor universale

14 iulie 2016   Știrile RFI

Ziua naţională a Franţei este pusă sub semnul unui moment fondator al Revoluţiei franceze, asaltul parizienilor asupra închisorii Bastilia pe data 14 iulie 1789. Caracterul popular al acestei sărbători este deci cu atît mai intens, dar autorităţile încearcă în fiecare an să pună manifestarea şi sub semnul unor valori europene şi umaniste cu rezonanţă universală.

Data de 14 iulie este, în mod tradiţional, sărbătorită în toate comunele Franţei prin baluri populare şi focuri de artificii. La Paris este organizată cu mare fast o defilare militară difuzată în direct la televiziune. De notat că anul acesta preşedintele François Hollande a decis să mobilizeze mai puţini militari pe bulevardul Champs Elysées şi să pună accentul pe mobilizarea tineretului în apărarea valorilor republicii.

O decizie care are legătură fără îndoială cu evenimentele recente, atentatele teroriste şi radicalizarea islamistă, chiar pe teritoriul Franţei, a unor tineri provenind din imigraţia musulmană, mulţi dintre aceşti tineri fiind însă născuţi pe teritoriul francez. Reiau cîteva date din depeşele agenţiilor de presă: 3200 de tineri şi tinere defilează astăzi pe Champs Elysées, precum şi 212 vehicule militare şi 85 de elicoptere.

Să revenim însă la Avignon pentru că şi aici ziua de 14 iulie este una specială. Si aceasta datorită fluxului se spectatori. Practic oraşul este luat cu asalt pe 14 iulie, în sensul că multe familii vin la Avignon pentru focurile de artificii şi pentru spectacole, evident. Companiile de teatru sînt foarte mulţumite în fiecare an cînd vine ziua de 14 iulie pentru că este, poate, singura zi a festivalului cînd aproape toate sălile de teatru sînt pline. Iar anul acesta ziua de 14 iulie cade, strategic vorbind, cît se poate de bine, adică la mijlocul săptămînii, ceea ce înseamnă că mulţi turişti deveniţi festivalieri vor face "podul" şi vor rămîne cel puţin pînă duminică.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe