Stalin - rivalul lui Hitler în privința persecutării evreilor

25 august 2016   Știrile RFI

"Evreii au adus comunismul" - această formulare poate fi citită frecvent pe internet, în felurite forme, de la invocarea (reală sau imaginară) a originii unor foști lideri comuniști pînă la citate elucubrante din diferiți "gînditori" antisemiți, în frunte cu Adolf Hitler.

Mult mai puțini sînt aceia care știu sau vor să admită că Iosif Visarionovici Stalin însuși a fost un antisemit notoriu, care a persecutat evreii din URSS în număr însemnat, chiar dacă într-un mod mult mai subtil decît a făcut-o Hitler.

Trei cărți: "Ultima crimă a lui Stalin", de Jonathan Brent și Vladimir P. Naumov, "Pogromul secret al lui Stalin - inchiziția postbelică a Comitetului Anti-fascist Evreiesc", de Joshua Rubenstein și Vladimir P. Naumov și "Stalin împotriva evreilor", de Arkadii Vaksberg, detailează acțiunile antisemite din ultimii ani de viață a "părintelui popoarelor".

Prima se referă la persecuția unor medici, dintre care unii evrei, acuzați de conspirație împotriva liderului de la Kremlin ("ucigașii în halate albe"), cea de-a doua despre procesul membrilor conducerii Comitetului Anti-fascist Evreesc", iar cea de-a treia înmănunchează pe lîngă cele două evenimente și alte aspecte ale antisemitismului de stat în fosta URSS din perioada tîrzie a lui Stalin.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe