Sputnik 1 - alinierea planetelor la începutul erei spațiale

4 octombrie 2016   Știrile RFI

Statele se confruntă între ele nu numai pe pămînt, în aer sau pe apă, ci și în spațiu. Acum aproape 60 de ani, pe 4 octombrie 1957, a început așa-numita eră sau cursă spațială, odată cu lansarea în spațiu a primului satelit artificial din lume. Dar să vedem cum s-au aliniat planetele ...

Pe 4 octombrie, cînd la Moscova ceasul indica ora 10:29 p.m., de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan s-a lansat în spațiu primul satelit artificial din lume. Nava cosmică purta numele Sputnik I, ceea ce în limba rusă înseamnă satelit, și se învîrtea în jurul Pămîntului la interval de o oră și 36 de minute. Satelitul emitea semnale care puteau fi percepute la sol cu ajutorul aparaturilor radio. De exemplu, americanii care dispuneau de asemenea tehnlogii percepeau uluiți sunetele emise de Sputnik, care trecea deasupra continentului american de mai multe ori pe zi.

De altfel, Statele Unite au fost luate prin surprindere de această premieră istorică marcată de sovietici. Americanii plănuiau să lanseze primul lor satelit în spațiu abia un an mai tîrziu, iar dimensiunea acestuia era de zece ori mai mică decît cea a aparatului cosmic construit de URSS.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe