Se va diviza Regatul Unit în cazul brexit?

13 iunie 2016   Știrile RFI

Cele mai recente sondaje de opinie au arătat o creștere a sprijinului în favoarea ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană în referendumul din 23 iunie, iar regiunea unde atitudinea anti-UE este cea mai pronunțată este Anglia. Perspectiva părăsirii UE a redeschis chestiunea supraviețuirii Regatului Unit în actuala sa formă.

"Adevărul incomod e că unitatea însăși a Regatului Unit este pe buletinul de vot", a spus fostul prim ministru britanic John Major, revenit temporar în activitate pentru a sprijini campania Britain Stronger in Europe, care dorește rămînerea în UE.

Afirmația este dramatică, dar nu e deloc exagerată avînd în vedere că Scoția, care a respins prin referendum în 2014 independența, ar putea repune pe tabet separarea în cazul ieșirii Regatului Unit din UE.

Potrivit sondajelor de opinie, în Scoția intențiile de vot pro-UE sînt cele mai ridicate din tot Regatul Unit, iar șefa executivului regional, Nicola Sturgeon, a spus că un vot în favoarea ieșirii ar fi un "atentat la democrație", dacă scoțienii ar fi siliți să iasă din UE împotriva voinței lor.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe