Proiect franco-german pentru relansarea apărării europene

13 septembrie 2016   Știrile RFI

Franţa şi Germania formulează propuneri comune în vederea relansării politicii europene în materie de apărare. O "foaie de parcurs" în acest sens a fost trimisă la Bruxelles, semnată de miniştrii apărării francez şi german, urmînd ca ea să fie analizată de cei 27 la summit-ul european de la Bratislava de pe 16 septembrie.

Despre crearea unei veritabile apărări europene se vorbeşte de multă vreme, dar întotdeauna Marea Britanie a fost reticientă la acest aspect, considerînd că Alianţa Atlantică este suficientă pentru a răspunde imperativelor legate de securitate. Ori, acum, odată cu ieşirea Marii Britanii din Uniune, Parisul şi Berlinul înţeleg să ia iniţiativa la capitolul apărării, cu numeroase propuneri concrete, printre altele stimularea industriei europene care produce arme şi echipamente militare.

Jean-Yves le Drian, ministrul francez al apărării şi omologul său german Ursula von der Leyen şi-au pus semnătura pe un proiect de şase pagini înaintat duminică seară doamnei Federica Mogherini, responsabilul european cu politica externă.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe