ONU în fața dezastrului sirian

21 septembrie 2016   Știrile RFI

Criza siriană, devenită o criză regională şi chiar una internaţională, domină în prezent, împreună cu problema refugiaţilor, discuţiile de la ONU unde se află, convocaţi pentru o nouă adunare generală, 193 de şefi de stat şi de guvern. De la tribuna oficială se exprimă numeroşi lideri internaţionali, preşedintele francez François Hollande numărîndu-se azi printre ei. Iar preşedintele american Barack Obama prezidează o reuniune a ţărilor donatoare în favoarea Siriei. Această febrilitate diplomatică are loc într-un context de tensionare a relaţiilor dintre americani şi ruşi, tensiuni legate tot de Siria unde acordul de încetare a focului s-a dovedit a fi un eşec. Dezvoltăm aceste subiecte şi începem cu Siria, conflict nevralgic al unei lumi incapabilă să găsească soluţii de pace pe teren dar care continuă să proclame urgenţa păcii la ONU.

Toate agenţiile de presă şi toţi comentatorii constată astăzi că din acordul negociat de americani şi ruşi s-a ales praful şi pulberea. Luptele au fost reluate aproape pe toate fronturile în Siria. E ca şi cum timp de o săptămînă beligeranţii n-ar fi făcut decît să se odihnească şi să se reaprovizioneze pentru a relansa conflictul cu şi mai multă violenţă. Acest foileton dramatic sirian pare scris de o mînă de scenarişti care au darul de a complica şi mai mult situaţia cu fiecare nou episod.

În ultimile zile el a fost complicat de atacul aerian, comis din eroare, de americani împotriva unor poziţii ale armatei siriene, precum şi de atacul comis împotriva unui convoi umanitar. Dacă americanii şi-au recunoscut eroarea, în privinţa convoiului umanitar situaţia este încă tulbure.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe