"Legea tăcerii" în rîndul intelectualilor musulmani

17 august 2016   Știrile RFI

În contextul atentatelor teroriste din Franţa, în mai multe rînduri, diverşi responsabili politici, intelectuali şi editorialişti au lansat apeluri către intelectualii de origine musulmană integraţi în societatea franceză, cerînd-le să ia atitudine şi să condamne islamul radical. Unii dintre ei au şi făcut-o, în presă sau prin intermediul unor cărţi.

Pe 31 iulie în Le Journal du Dimanche a apărut o tribună semnată de 41 de medici, şefi de intreprinderi, ingineri, universitari, avocaţi şi cadre superioare, bărbaţi şi femei, toţi de origine musulmană, care îşi exprimau convingerea că islamul este compatibil cu Republica franceză şi cu democraţia. Toţi semnatarii articolului erau ei înşişi exemple de integrare reuşită.

Cotidianul Le Monde, în ediţia sa datată miercuri 17 august, propune un întreg dosar despre angajamentul civic al unor musulmani.


Cei care abordează subiectul arată însă că lucrurile nu sînt simple, şi că deseori francezii de origine musulmană care se realizează se îndepărtează de marea masă a comunităţii musulmane. În general, musulmanii au fost reticienţi cînd li s-a cerut să se exprime după fiecare atentat, şi chiar şi intelectualii musulmani nu o fac cu mare spontaneitate.

.Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe