Întîlnire Putin - Erdogan în Rusia

9 august 2016   Știrile RFI

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este aşteptat marţi 9 august la Sankt-Petersburg pentru o reconciliere totală cu omologul său rus Vladimir Putin. Este prima vizită pe care şeful statului turc o efectuează în străinătate după tentativa de lovitură de stat eşuată de pe 15 iulie, ceea ce pune în lumină importanţa pe care Ankara o acordă în noul context relaţiilor cu Moscova.

Turcia şi Rusia doresc să întoarcă definitiv pagina unui incident diplomatic grav, cauzat de doborîrea, în noiembrie anul trecut, a unui avion de vînătoare rus de către turci la frontiera turco-siriană. Nu este lipsit de semnificaţie faptul că după tentativa de lovitură de stat de pe 15 iulie, preşedintele rus Vladimir Putin a fost printre primii lideri străini care l-au sunat pe Erdogan pentru a-i afirma sprijinul şi pentru a condamna încercarea unei părţi a armatei de a lua puterea.

Reacţia Rusiei a fost rapidă şi fără echivoc, în timp ce occidentalii au aşteptat în noaptea respectivă cîteva ore înainte de a se exprima, ca să vadă de fapt în ce parte urma să se încline balanţa. Preşedintele turc are deci motive să-i fie recunoscător lui Putin, cu atît mai mult cu cît acesta (spre deosebire de occidentali) nu s-a arătat de loc neliniştit de represaliile declanşate de Erdogan împotriva adversarilor săi politici.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe