Guvernul Cioloş: scurt bilanţ

8 decembrie 2016   Știrile RFI

Bilanţul guvernului Cioloş este dificil de făcut în contextul politic al alegerilor parlamentare. Dincolo de abordările politice, este nevoie de o concentrare asupra faptelor concrete şi, în plus, asupra cifrelor.

Aşadar, guvernul Cioloş a preluat mandatul cu o serie de prevederi legale deja adoptate. Ele vizau o continuare a creşterilor salariale, inclusiv a salariului minim, creşterea pensiilor şi, în acelaşi timp, continuarea relaxării fiscale prin scăderea cotei generale a TVA. Gestul guvernului, de a respecta prevederile legale adoptate anterior, este firesc în virtutea continuităţii actului de guvernare. Efectul previzibil al stimulilor fiscali şi salariali era creşterea deficitului bugetar pînă la 2,8% din produsul intern brut.

Surprinzător, pe primele zece luni ale anului deficitul bugetar este de numai 0,17% din PIB, ceea ce arată că, dincolo de creşterea veniturilor la anumite capitole bugetare, guvernul nu a cheltuit bani pe proiecte importante. Altfel nu se poate explica deficitul bugetar atît de scăzut. În plus, este de urmărit în ce măsură banii publici nu vor fi risipiţi, în ultimele două luni ale anului, doar pentru a se ajunge la deficitul bugetar prognozat.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe