François Hollande la ONU, despre războiul din Siria: "Ça suffit!"

24 septembrie 2016   Știrile RFI

La New York continuă maratonul discursurilor de la tribuna Organizaţiei Naţiunilor Unite, dar şi întîlnirile bilaterale în contextul adunării generale ONU. Tot astăzi se reuneşte Consiliul de securitate ONU pentru a discuta despre Siria, unde luptele au fost reluate după eşecul acordului de încetare a focului negociat de americani şi ruşi. Preşedintele american Barack Obama se întîlneşte tot astăzi cu premierul israelian Benjamin Netaniahu, iar agenţia France Presse se întreabă dacă liderul de la Casa Albă, acum la sfîrşitul mandatului, va mai lansa o iniţiativă simbolică pentru soluţionarea conflictului israelo-palestinian. Să mai notăm şi agenda extrem de încărcată a preşedintelui francez François Hollande care a pronunţat ieri la New York şase discursuri.

"Siria: apelurile lui Hollande, tăcerea lui Obama". Sub acest titlu evocă cotidianul Le Monde întîlnirile avute de şeful statului francez la New York şi declaraţiile sale. Cei doi preşedinţi au cel puţin un lucru în comun: ambii se află la sfîrşitul mandatului, ceea ce înseamnă că şi marja lor de acţiune scade. François Hollande în orice caz a spus ce avea de spus, şi pe un ton destul de ofensiv:
"Ultimul apel pe care vreau să-l lansez aici, şi poate cel mai pacifist, este legat de Siria. Alep este astăzi un oraş martir care va rămîne în memoria naţiunilor ca un oraş martir. Mii de copii sînt striviţi sub bombe, populaţii întregi sînt înfometate, convoaie umanitare sînt atacate, arme chimice sînt utilizate. Ei bine, am de spus un singur cuvînt: ajunge!".

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe