Fotbalul: prezent şi la festivalul de teatru de la Avignon

12 iulie 2016   Știrile RFI

Campionatul european de fotbal a fost în aceste zile spectacolul cel mai popular, mai intens şi mai febril în multe ţări, inclusiv la Festivalul de teatru de la Avignon unde se află colegul nostru Matei Vişniec. Franţa a pierdut în finală în faţa Portugaliei, cortina cade peste acest campionat european de fotbal, dar ecourile sale vor mai dura probabil cîteva zile sau săptămîni, pînă cînd va fi lansată maşinăria următoarei competiţii. Cum spun anglo-saxonii, "the show must go on".

Tehnologia permite acum crearea unor momente de emulaţie colectivă pe care le-am savurat ca pe nişte spectacole de stradă în oraşul Papilor. Ecrane de toate tipurile au fost instalate în mai toate barurile şi restaurantele, precum şi pe terase unde oamenii s-au adunat ciorchine ca să privească meciurile, să comenteze şi să încurajeze echipele favorite. Din exterior, ei au fost actorii unor improvizaţii teatrale redutabile, savuroase şi de natură să stimuleze socializarea.

În seara în care Franţa a cîştigat cu un scor neobişnuit de mare în faţa Islandei, pînă pe la ora două sau trei noaptea oraşul a intrat într-o veritabilă fiestă, concretizată în special prin urlete viscerale şi printr-un concert continuu de claxoane. Spectacolul sonor s-a repetat cînd Franţa a cîştigat, cu o surprinzătoare uşurinţă, în faţa Germaniei.

Noaptea trecută însă la Avignon a fost linişte, în ciuda marii decepţii.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe