Drumul Turciei către Uniunea Europeană trece prin Cipru

6 decembrie 2016   Știrile RFI

Turcia este un actor cheie pentru Uniunea Europeană, iar istoria încercării sale de a deveni membru al organismului european a avut și are un drum sinuos, amplificat de evenimentele din vara acestui an și de tensiuni din ce în ce mai mari legate de situația refugiaților. Turcia are însă și o problemă mai veche pe agenda unei posibile aderări la Uniune: Cipru.

Aderarea Turciei la Uniunea Europeană devine din ce în ce mai incertă, mai ales dacă ținem cont de votul recent al Parlamentului European pentru înghețarea negocierilor pe această temă și de retorica nu tocmai prietenoasă la nivel de conducere dintre cei doi actori. Pe lîngă o serie din ce în ce mai bogată de impedimente, în drumul Ankarei către Bruxelles se află și o insulă: Cipru.

Republica Cipru este împărțită de facto în două entități: una care se află efectiv sub controlul statului cipriot și care reprezintă aproximativ 59% din suprafața insulei și entitatea din nord, auto-proclamata Republica Turcă a Ciprului de Nord, care reprezintă cam 37% din teritoriul insulei și care este recunoscută doar de Turcia.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe