Doliu național de ziua Franţei

15 iulie 2016   Știrile RFI

Atentatul de la Nisa soldat cu 84 de morţi (bilanţul fiind încă provizoriu) reaminteşte în mod dramatic, în plină perioadă estivală, că Franţa se află într-un lung război împotriva terorismului pe care nu l-a cîştigat încă.

Zeci de întrebări se pun acum. Cum este posibil ca un singur om să provoace un astfel de masacru numai cu un camion? A fost sistemul de securitate la Nisa suficient de bine pus la punct? Oare nu cumva există în Franţa un fel de reflex de scădere a vigilenţei după fiecare atentat? În sensul că oamenii îşi spun "un astfel de act este o excepţie absolută în ţara noastră, el nu se mai poate repeta".

Franţa s-a trezit în dimineaţa aceasta cu zeci de întrebări de genul acesta, după o noapte în care balurile şi concertele de muzică au continuat în sute şi sute de localităţi. Informaţiile care au început să fie date publicităţii ieri noapte după ora 23 nu păreau alarmante, erau evocate mai multe victime dar se putea crede că la Nisa pe Promenada englezilor s-a produs doar un accident.

Personal cred că francezii s-au trezit şi cu un sentiment de furie în dimineaţa aceasta şi se întreabă "oare cîte atentate de acest gen ar trebui să se mai producă pentru ca măsuri corespunzătoare să fie luate pentru eradicarea reţelelor teroriste de pe teritoriul Franţei?".

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe