Delincvenţă şi jihadism sau eficienţa brăţării electronice

27 iulie 2016   Știrile RFI

Unul dintre asasinii preotului de lîngă Rouen purta o brăţară electronică, ceea ce nu l-a împiedicat să comită crima. Adolescentul de 19 ani Adel Kermiche încercase de două ori să plece în Siria şi se afla în detenţie provizorie dar pus în libertate cu brăţară electronică în aşteptarea judecăţii.

Adel Kermiche avea obligaţia de a rămîne la domiciliul familial cu dreptul de a ieşi din casă între anumite ore şi în anumite zile. Mai precis, el avea voie să iasă din casă în timpul săptămînii, de luni pînă vineri între ora 8 treizeci şi 12 treizeci, iar sîmbăta, duminica şi în zilele de sărbătoarea între orele 14 şi 18. Individul nu avea voie să părăsească departamentul în care îşi avea domiciliul, trebuia să ponteze o dată pe săptămînă la comisariat, să-şi justifice activitatea profesională, iar paşaportul său şi cartea sa de identitate erau reţinute de poliţie.

Faptul că acest individ a comis crima chiar în orele cînd avea voie să iasă din casă relansează în Franţa discuţia în jurul eficienţei acestui sistem. La ora adoptatării sale dezbaterea a fost vastă, inclusiv legată de chestiunea demnităţii, dacă instalarea unui astfel de dispozitiv la piciorul cuiva este compatibilă cu statutul de fiinţă umană.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe