Clinton vs Trump: o dezbatere dură

10 octombrie 2016   Știrile RFI

În această dimineață a avut loc, la Universitatea Washington din St. Louis, statul Missouri, a doua dezbatere televizată a candidaților la președinția Statelor Unite. În format cu doi moderatori și public compus din votanți nedeciși selectați de institutul de sondaje Gallup, confruntarea a permis clarificarea pozițiilor celor doi pretendenți într-un moment critic al cursei electorale.

Supraviețuirea politică a lui Donald Trump, viabilitatea campaniei sale unice în istorie erau în joc după ce vineri cotidianul Washington Post dezgropase o înregistrare veche de 11 ani în care candidatul Republican debita obscenități la adresa femeilor. Personalul de campanie a petrecut orele dinaintea dezbaterii în regim de criză, încercînd să salveze ce se mai putea salva sub presiunea criticilor, retragerilor de susținere și chemărilor la abandon venite de la un număr crescînd de notabilități Republicane. Șansele de victorie ale lui Trump, și așa puține, se reduseseră pînă aproape de zero. Candidatura era în stare critică.

"Nu abandonează, rămîne în cursă. Se va scuza pentru fapta sa și va explica faptul că nu mai este omul de atunci, contînd că americanii sînt decenți și drepți, și cînd li se cere iertare, iartă", spunea mai devreme la televiziuni fostul primar newyorkez Rudy Giuliani, singurul care s-a încumetat să-l apere în public.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe