"Cîntăreaţa cheală": după 60 de ani încă plină de şarm.

20 februarie 2017   Știrile RFI

Pe data de 16 februarie s-au împlinit 60 de ani de cînd la Théître de la Huchette de la Paris se joacă fără întrerupere piesa "Cîntăreaţa cheală" de Eugen Ionescu (asociată cu o altă celebritate, piesa "Lecţia"). 18 000 de reprezentanţii au fost repertoriate între timp. Este vorba de un record absolut de continuitate a unui spectacol în istoria mondială a teatrului.

Am o amintire foarte vie a momentului cînd am descoperit eu acest loc magic din cartierul latin, teatrul numit "La Huchette" aflat pe Rue de la Huchette, la doi paşi de catedrala Notre-Dame şi de fîntîna Saint-Michel. La sfîrşitul lui septembrie 1987, abia ajuns la Paris, m-am dus imediat să văd "Cîntăreaţa cheală", fascinat cum eram de faima piesei şi a lui Eugen Ionescu.

Cînd am trecut însă, la adresa respectivă, prin faţa unei faţade minuscule deasupra căreia scria "Théître de la Huchette" mi-am spus că acolo nu putea fi intrarea principală pentru public ci, evenual, intrarea din spate a actorilor. In mintea mea un teatru trebuia să fie numaidecît o instituţie dotată cu uşi impozante, cu trepte şi coloane, şi cu cel puţin trei sute sau patru sute de locuri înăuntru.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe