Carl Bernstein la RFI, despre Hillary Clinton

2 august 2016   Știrile RFI

Carl Bernstein este jumătatea celui mai celebru cuplu de jurnaliști de investigație americani, model, termen de referință și simbol al puterii presei. În 1972, Bernstein și Bob Woodward, pe atunci reporteri la Washington Post, au dezvăluit lumii, într-un palpitant serial, detaliile scandalului Watergate, contribuind decisiv la căderea președintelui Nixon.

Corespondentul RFI în SUA Radu Tudor a avut șansa de a-l întîlni - pentru un scurt dialog peripatetic - în perimetrul canicular și zgomotos al complexului Wells-Fargo din Philadelphia, scena recent încheiatei Convenții a partidului Democrat.

Reporter: Ce are nou acest ciclu electoral?

Carl Bernstein: Nouă este natura acestei curse prezidențiale. E precum bătălia de la Gettysburg din Războiul de Secesiune - o încleștare decisivă care a determinat viitorul Americii în următoarea sută de ani. Are, această confruntare electorală, toate caracteristicile unei apoteoze a războiului cultural din ultimii 30-40 de ani.

Reporter: Sînteți, printre altele, expert în Hillary Clinton. Ce părere aveți despre ea, și de ce stîrnește sentimente atît de amestecate?

Carl Bernstein: Amîndoi, Hillary Clinton și Donald Trump, trebuie priviți prin aceeași prismă, din același unghi, în sensul că ea este mai celebră decît el, cea mai celebră din lume, dar ambii, la nivelul respectiv de notorietate, sînt judecați, evaluați, într-o cultură a celebrității, în care mulți iau decizii pe baza valorilor acestei culturi, adică alb-negru, stil nu substanță, urăște-i, iubește-i, etc. etc. Orice analiză trebuie să pornească de la acest aspect.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe