Brexit: după bătălie
Criză politică în Marea Britanie, febrilitate diplomatică în Europa pentru elaborarea unei poziţii comune faţă de Londra care nu se grăbeşte să depună oficial cererea de ieşire din Uniunea Europeană, stupefacţie a opiniei publice europene în noul context. Iată cum am putea descrie "peisajul de după bătălie", mai precis atmosfera după surprinzătorul rezultat al referendumului de pe 23 iunie. În seara aceasta, la Berlin, Angela Merkel, François Hollande şi Matteo Renzi vor încerca să definească un plan comun de acţiune post-Brexit care ar urma să fie analizat mîine de şefii de stat şi de guvern ai celor 27. Săptămîna se anunţă intensă şi plină de surprize, cu multe incertitudini însă la orizont.
Poate fi blocat "Brexit-ul"? Speculaţii şi comentarii
Ca mai toată lumea, îmi bazez comentariile şi analizele pe informaţiile difuzate de agenţiile de presă şi de mediile de informare europene, pe dezbaterile pe care le văd televizor şi le aud la radio. Dar am în acelaşi timp impresia că lucrurile cu adevărat importante se desfăşoară într-o zonă invizibilă despre care deocamdată nu ştim nimic. Iar în aceste zile parcă mult mai interesante sînt reflecţiile pe care mi le-au furnizat prin e-mail mai mulţi prieteni din Marea Britanie, decît cele semnate în presă de mari editorialişti.
Iată, de exemplu, ce îmi spune un arhitect scoţian în vîrstă de 50 de ani care trăieşte nu departe de Londra: "Este ridicol faptul că Marea Britanie precum şi Europa au fost întoarse cu susul în jos numai pe baza a 4 la sută din voturile de la referendum. Sigur, înainte de toate premierul nostru este vinovat, pentru că a luat decizia iresponsabilă de a organiza acest referendum. În acelaşi timp, însă, referendumul este un mecanism pseudo-democratic şi simplist pentru rezolvarea problemelor complicate. Popoarele nu răspund întotdeauna direct întrebărilor care li se pun, iar în cazul nostru nu atît Uniunea Europeană a fost respinsă cît elitele care o conduc." Bănuiesc că mai multe milioane de britanici sînt de aceeaşi părere, de unde întrebarea mea dacă nu cumva, în acea zonă invizibilă despre care vorbeam, nu se pregătesc nişte mecanisme de blocare a "Brexit-ului". Nu este exclus ca în acest moment diverşi experţi în materie de tratate sau chestiuni juridice europene să fie deja mobilizaţi pentru a vedea în ce măsură votul britanic ar putea fi invalidat.
Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro