Brexit: dileme şi temeri
Referendumul din Marea Britanie legat de o eventuală ieşire a acestei ţări din Uniunea Europeană a suscitat dezbateri fără precedent, cel puţin în Franţa, legate de eşecurile şi reuşitele integrării europene. În aşteptarea deciziei britanicilor analizele interesante publicate de editorialişti şi oameni politic sînt singurele beneficii intelectuale ale acestei drame interne a Uniunii Europene.
Toate temerile şi toate speranţele sînt în acelaşi timp prezente în analizele presei franceze, cu cel puţin o concluzie comună: indiferent de rezultatul referendumului Uniunea Europeană trebuie să-şi modifice strategiile în viitor. Franţa, ca ţară fondatoare a construcţiei europene, nu doreşte plecarea Marii Britanii din Uniune. Chiar dacă francezii au uneori un "dinte" împotriva britanicilor şi le reproşează că nu au fost niciodată legaţi din punct de vedere afectiv de Europa continentală, pentru Paris menţinerea "căsătoriei din interes" a Europei cu Marea Britanie este mai importantă decît divorţul.
Principala temere legată de un eventual Brexit este reacţia în lanţ. Oare Olanda, Danemarca, Austria sau Cehia un vor fi tentate de un demers similar? Votul negativ al olandezilor cînd s-a pus problema semnării unui acord de asociere cu Ucraina este un semn că şi aceştia resimt o mare nemulţumire faţă de Europa. Si chiar dacă britanicii vor vota pînă la urmă în favoarea rămînerii lor în Uniune, euroscepticismul nu va dispărea ca prin minune. Clasa politică franceză, care se pronunţă aproape în totalitatea ei (cu excepţia extremei drepte) pentru rămînerea britanicilor în Uniune, este confruntată deja cu o fantomă numită Frexit (adică ieşirea Franţei din Uniune).
Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro