Bob Dylan recompensat cu premiul Nobel pentru literatură

14 octombrie 2016   Știrile RFI

Premiul Nobel pentru literatură revine anul acesta, în mod surprinzător, cîntăreţului american Bob Dylan, în vîrstă de 75 de ani. El devine astfel primul artist muzician recompensat de Academia suedeză, care justifică opţiunea în felul următor: "Bob Dylan a creat, în cadrul marii tradiţii muzicale americane, noi moduri de expresie poetică". Bob Dylan este de altfel în cotinuare activ şi tocmai a înregistrat un nou album, al 37-lea, intitulat "Fallen Angels".

Bob Dylan a fost un poet-cîntăreţ dar şi un simbol pentru o întreagă generaţie, cea marcată de războiul din Vietnam.

El a încarnat ideea de revoltă, de curaj, de denunţare a militarismului şi a aventurismului neo-colonial. Puţin utopic, cu idei de stînga, extrem de conectat pe problemele societăţii americane dar şi ale lumii capitaliste, Bob Dylan a delectat întreaga planetă cu vocea sa atipică, extrem de plăcută, şi cu poemele sale incendiare, cîntate însă cu un fel de simplitate copleşitoare.

Un poet şi o ghitară care se opun violenţei şi consumerismului excesiv, egoismului şi forţei brute, cam aceasta este imaginea pe care o lăsa, în anii săi de glorie, Bob Dylan.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe