Beaubourg: renașterea generaţiei Beat

1 august 2016   Știrile RFI

La Centrul de artă modernă Georges Pompidou de la Paris poate fi vizitată, pînă pe 3 octombrie, o expoziţie sub formă de "road-movie" dedicată generaţiei "beat". Expoziţia a fost concepută din mai multe motive, printre care şi faptul că liderii acestei generaţii contestatare au iubit Parisul şi s-au hrănit din avangarda şi cultura franceză.

"The Beat Generation" este de fapt o mişcare literară şi artistică apărută în Statele Unite după al doilea război mondial. Cele mai importante nume ale acestui curent contestatar şi rebel sînt Allen Ginsberg, Jack Kerouac şi William Burroughs. La Beaubourg sînt expuse de altfel manuscrise ale acestor spirite neliniştite, printre care faimosul manuscris al romanului "On the road" (Pe drum), scris de Kerouac pe un rulou de hîrtie lung de 36 de metri.

Vasta constelaţie de fotografii, filme, înregistrări sonore şi obiecte expuse creionează profilul unei mişcări avidă de experimente dar care detesta idealurile tehnologice occidentale, precum şi puritanismul american. Boema (uneori neagră, îmbibată cu droguri şi alcool şi hrănită cu mult sex) a acestor artişti nu-i desprinde însă de actualitate. Ei au protestat la timpul lor împotriva războiului din Coreea şi din Vietnam, au condamnat "vînătoarea de vrăjitoare" (sau altfel spus maccarthismul) în Statele Unite şi au căutat răspunsuri la întrebările lor existenţiale călătorind în zone tribale din America de Sud sau la Paris.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe