Avertisment: atenţie la creditele cu dobînzi mici!
La sfîrşitul săptămînii trecute, am înregistrat o premieră. În cadrul unei conferinţe, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Sergiu Oprescu a făcut apel ca băncile să fie temperate în a creşte nivelul creditării. Spunem că este vorba despre o premieră, pentru ca în anii de boom ai creditării, între 2006 şi 2008, numai Banca Naţională a încercat să mai tempereze avîntul împrumuturilor. Avertismentele băncii centrale nu au fost ascultate de clienţi, cu atît mai puţin de bănci, astfel că anii de dinainte de criză au înregistrat recorduri ale nivelului creditării.
Problemele au apărut o dată cu criza. Efectele nu s-au stins nici pînă astăzi şi au constat în credite neperformante, în litigii între bănci şi clienţi şi în prăbuşirea creditării.
Săptămîna trecută, preşedintele Asociaţiei Băncilor le-a cerut colegilor bancheri să fie atenţi la ritmul creditării. Argumentele sînt corecte şi trebuie luate în seamă. În primul rînd, trebuie remarcat că în acest moment dobînzile sînt la cel mai scăzut nivel. Nu numai în România, ci în întreaga Europă. Motivele sînt cunoscute. Banca Centrală Europeană (BCE) încearcă să lupte cu deflaţia şi cu creşterea anemică a economiilor din zona euro. Dobînda cheie a BCE este negativă. În aceste condiţii, este limpede că dobînzile sînt la cel mai scăzut din ultimele decenii. De aceea, spune Sergiu Oprescu, este bine ca băncile să fie atente la creditare, întrucît este clar că trebuie luat în calcul riscul asociat creşterii dobînzilor. O creştere a dobînzilor va avea loc, să fim realişti, mai devreme sau mai tîrziu. Pentru că este imposibil de crezut că perioada dobînzilor foarte mici va rezista pe termen lung.
Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro