America: surpriză de proporții, comparabilă cu Brexit-ul

9 noiembrie 2016   Știrile RFI

Mă aflu în piața Rockefeller din Manhattan în seara deciziei. Sînt aici mii de oameni, turiști dar și localnici veniți să uite și să-și amintească. Să-și amintească de măreția Americii în acest spațiu emblematic, și să uite de o campanie mult prea des decăzută în parodie.

Cei doi rivali par de pe planete politice diferite, dar sînt ambii newyorkezi, Trump de baștină, doamna Clinton prin adopțiune. Ambii au decis să aștepte verdictul popular relativ aproape unul de celălalt, candidata Democrată cincisprezece străzi spre sud, la Centrul Javits - ales probabil pentru atriul său cu plafon din sticlă, pe care doamna Clinton îl sparge simbolic dacă devine președinte ales - port-stindardul Republican cîteva bulevarde la vest de locul unde mă aflu, la hotelul Hilton.

Cele două ecrane gigant care flanchează piața ne țin la curent cu ultimele evoluții - grație telerețelei NBC care-și are sediul la Centrul Rockefeller - iar patinoarul care peste o lună se va transforma într-o feerie hibernală este acoperit acum de o hartă în lumini care se colorează în albastru Democrat sau roșu Republican în ritmul anunțării rezultatelor statale. Aceste rezultate sînt, pîna la această oră, șocante pentru mulți, și cu siguranță pentru cei care-și fac o meserie din anticiparea preferințelor electoratului pe bază de sondaje savante. La 5 dimineața, New Mexico și Colorado intrau în coloana Democrată, dar primele rezultate din Nevada, stat cu o substanțială populație hispanică, adăugau la incertitudinea generală, și la impresia că Donald Trump este favorit. Îndată după orele 6, Carolina de Nord, pe care Barack Obama l-a cîștigat în 2008, revenea taberei Republicane. Se poate spune acum pe șleau: sondajele au dat chix, și o surpriză de proporții, pe care mulți experți o compară cu Brexit-ul, este posibilă. Harta de pe patinoar se colorează în roșu într-un ritm alarmant.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe