Alep - simbol al "dezastrului diplomatic" occidental

28 septembrie 2016   Știrile RFI

În Siria, la Alep, devenit oraş martir, comunitatea internaţională a suferit o gravă înfrîngere morală. Acesta este în orice caz diagnosticul majorităţii editorialiştilor francezi care mai denunţă şi grava înfrîngere diplomatică a occidentalilor. Trupele siriene, sprijinite de aviaţia rusă, s-au angajat într-o ofensivă terestră şi par să fi reluat sub control un cartier al rebelilor. În paralel asistăm la un război al declaraţiilor şi acuzaţiilor reciproce între ruşi şi americani. Moscova şi Washington au ridicat tonul la un nivel încă niciodată atins din anii războiului rece, iar în Franţa ministrul de externe Jean-Marc Ayrault le cere ruşilor şi iranienilor să "înceteze cu jocul lor dublu în Siria". Inutil de adăugat că situaţia rămîne complexă şi complicată.

Presa franceză reia cîteva dintre reacţiile sirienilor după eşecul comunităţii internaţionale de a impune încetarea focului la Alep. Pe reţelele de socializare, ONU este numit "United Nothing" sau "United to kill". Dar diatriba cea mai virulentă, de data aceasta la adresa ruşilor, a fost pronunţată de ambasadoarea americană la ONU, Samantha Power. "Ceea ce ruşii fac la Alep nu se mai poate numi luptă anti-teroristă ci barbarie". Ea mai compară destinul acestui oraş cu Sarajevo (cînd capitala bosniacă a fost asediată de sîrbi între 1992 şi 1996) şi cu Guernica (distrusă integral de trupele lui Franco în anii războiului civil din Spania).

Personal aş spune că ruşii aplică la Alep metoda Groznîi, cînd n-au ezitat de fapt, pentru a-i strivi pe separatişti ceceni, să distrugă total capitala Ceceniei.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe