Alep: Bashar al Assad pe cale de a obţine o victorie militară şi politică

30 noiembrie 2016   Știrile RFI

Bătălia de la Alep, cel de-a doilea oraş al Siriei, înclină în avantajul regimului de la Damasc. Trupele lui Bașar al Assad, sprijinite de aviaţia rusă, reiau sub control unul după altul cartierele în care rebelii au rezistat timp de patru ani. Peste 16 000 de locuitori din respectivele cartiere au fugit fie în zona vestică a oraşului, administrate de regim, fie în alte regiuni controlate de rebeli.

Pentru unii lideri ai rebelilor revoluţia siriană este pe cale de a fi înăbuşită la Alep. Pentru alţi observatori mai cinici căderea oraşului Alep ar putea anunţa o soluţie finală, altfel spus o victorie a regimului, ceea ce ar fi preferabil decît continuarea războiului timp de ani şi ani de zile, poate chiar mai mult decît un deceniu. Războaiele lungi în Orientul Apropiat au fost destul de numeroase în istoria recentă, cum s-a întîmplat în cazul conflictului civil din Liban sau cu războiul dintre Irak şi Iran.

Organizaţia Naţiunilor Unite lansează noi semnale de alarmă pentru că în zona controlată de rebeli trăiau pînă nu de mult 250 000 de locuitori. Există semne că se pregăteşte un exod general al acestora, în cazul în care forţele regimului îşi vor continuat ofensiva şi liniile de rzeistenţă ale rebelilor vor continua să cedeze. Convoaiele umanitare nu pot intra în zona rebelă fără acordul autorităţilor de la Damasc, şi chiar şi în aceste condiţii aceste tip de operaţiune rămîne riscantă.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe