Adrian Cioroianu: Nu statul trebuie să aibă rolul principal în cumpărarea "Cumințeniei pămîntului"

31 august 2016   Știrile RFI

Statul nu ar trebui să joace rolul determinant în achiziționarea statuii lui Constantin Brîncuși "Cumințenia pămîntului", acest rol trebuind să revină în principal sectorului privat. O spune la RFI ambasadorul român la UNESCO, Adrian Cioroianu. El afirmă că și în cazul în care nu se va strînge suma necesară prin donații, campania a fost un cîștig pentru că a făcut să se vorbească în țară despre valorile culturii române.

"Sînt pentru achiziționarea de către statul român a Cumințeniei Pămîntului. Am și apărut într-un videoclip al Televiziunii Române pentru această campanie. Sînt tentat să văd partea bună a acestei povești, a acestei dezbateri animate. Foarte mulți dintre concetățenii noștri poate că au aflat doar cu această ocazie de această lucrare a lui Brîncuși, și spun asta cu un oarecare regret. Pentru că nu se poate spune că auzim în fiecare zi în spațiul public dezbateri despre marii noștri artiști, sau mă rog despre marii artiști născuți în România, așa cum e cazul lui Brîncuși, un artist româno-francez care iată ne-a făcut celebri din punct de vedere al artei europene a secolului XX.

Eu nu aș spune că această campanie a fost un eșec, chiar dacă banii nu se vor strînge. Pentru mine, care sînt interesat ca un astfel de brand național precum Brîncuși să fie cunoscut în primul rînd în România, aș spune că măcar din acest punct de vedere s-au făcut cîțiva pași suplimentari.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe