Accent pe istorie: Ucraina - independența din ianuarie 1918
Ucraina este un stat cu o amplă istorie a disputelor teritoriale și politice, resimțită din plin pînă în prezent. Pe 26 ianuarie 1918, în contextul Primului Război Mondial aceasta și-a declarat independența.
Cea mai mare parte a teritoriului ucrainian a fost încorporat în Imperiul Rus în anul 1793, după împărțirea Poloniei, în timp ce partea rămasă, Galiția, a devenit parte a Imperiului Austro-Ungar.
În preajma Primului Război Mondial, Ucraina -nume care conform provenienței slave înseamnă teritoriu de graniță/frontieră - reprezenta una dintre cele mai prospere regiuni din componența Imperiului Rus, fiind printre marii producători de cereale din Europa și deținînd importante resurse minerale.
După îndepărtarea țarului Nicolae al II-lea de pe tronul Imperiului Rus din martie 1917, în Ucraina s-a înființat un Parlament național care a proclamt o republică autonomă. Preluarea puterii de către bolșevicii conduși Lenin din luna noiembrie i-a determinat pe ucrainieni să-și declare independența pe 26 ianuarie 1918. În fapt, acesta era un concept foarte greu de aplicat. Guvernul provizoriu care s-a format după secesiune avea mari dificultăți în a se impune în fața opoziției bolșevice.
Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro