Doar apă îngheţată, în stare cristalină
Era o zi de iarnă, mă întorceam de la şcoală şi primisem să fac un referat plictisitor despre ceva. Ningea încontinuu, eu mergeam încet pe stradă, cînd un fulg de nea s-a aşezat pe nas. Eu stau şi mă uit cruciş la el şi mă întreb: ‘Oare ce este cu adevărat zăpada?”.
Aşa că aranjez un birou, pun cîteva anunţuri şi invit personalităţi diferite să văd ce zic ele despre zăpadă.
Primul care intră e încruntat, are uniformă, pare un general de armată sau cam aşa ceva...
– Ce este zăpada pentru dumneavoastră?
– Zăpada? Hmmmm… Aş putea să o asociez cu o armă. Cînd eram mic, oamenii îmi ştiau de frică! Cînd venea iarna, eu eram regele, nimeni nu scăpa nepedepsit. Îi loveam cu bulgări pînă cădeau la pămînt.
– Despre cine vorbiţi?
– Bătăuşii, ceilalţi… Nu îi sufeream… Iarna era singura mea scăpare, momentul meu de glorie!
Următorul e un hippie cu ochelari ca John Lennon, plete nespălate, pantaloni largi şi bluză cu semnul păcii.
– Ce este zăpada pentru dumneavoastră?
– Zăpaaaada!!! Da, zăpaaaaada!!! E un lucru complex, aş asocia-o cu un porumbel alb, cu semnul păcii pe frunte şi care lasă curcubee în spate cînd zboară.
– Dar ce înseamnă în interiorul dumneavoastră?
– Zăpada este opusul focului… Creată pentru a păstra echilibrul în univers. Peace, man!
Următorul venit e adolescentul tipic.
– Ce înseamnă zăpada pentru tine?
– Doh! Zăpada e prea complicată ca tu să o înţelegi! Zăpada pentru mine este golul din sufletul meu, ceva ce voi nu veţi înţelege, doh!
– OK, am înţeles.
– Mă duc să mă plîng de cît de nasoli sînt păriţii mei, fiindcă nu mă lasă să îmi fac piercing.
Următorul venit e un fizician renumit.
– Ce înseamnă zăpada pentru dumneavostră?
– Zăpada, numită şi omăt sau nea, este o formă solidă de precipitaţie, care nu este nimic altceva decît apă îngheţată, aflată în stare cristalină, constînd dintr-o multitudine de fulgi de zăpadă.
– Da, dar în interiorul dumneavoastră, ce înseamnă?
– Zăpada, numită şi omăt sau nea, este o formă solidă de precipitaţie, care nu este nimic altceva decît apă înghetată, aflată în stare cristalină, constînd dintr-o multitudine de fulgi de zăpadă.
– Eu mă refeream dacă aveţi amintiri legate de zăpadă?
– Păi, cînd eram mic, mama obişnuia să ia zăpadă din curte şi să toarne peste ea sirop. Un fel de îngheţată... Delicios, o formă solidă de precipitaţie, care nu este nimic altceva...
– Vă mulţumesc.
Următorul venit e sportivul.
– Ce înţelegeţi dumneavoastră prin zăpadă?
– Sporturile de iarnă… Schiez pe zăpadă, patinez pe gheaţă, fac snowboarding pe zăpadă, există pînă şi o olimpiadă dedicată sporturilor de acest gen.
Următorul venit a fost bătrînul nebun al oraşului.
– Ce înţelegeţi dumneavoastră prin zăpadă?
– Era o seară frumoasă de iarnă, cînd un monstru diabolic făcut din zăpadă ne-a atacat orăşelul! El avea 8 capete şi 12 mîini şi devora tot... am uitat să spun că respira lavă. De atunci mi-am păzit zăpada din curte zi de zi, noapte de noapte.
– Puteţi să îmi daţi o dată în care s-a întîmplat această poveste?
– Da, iarna din ’76, cu trei zile înainte să-l văd pe Yeti şi cu o zi după ce a fost atacul de zombie vegetarieni.
– OK… vă multumesc mult.
Următorul venit este un artist.
– Ce este zăpada pentru tine?
– Zăpada… Zăpada este el albo absolutissimo, un alb greu de desenat. Zăpada, oricît de albă, poate să fie gălbuie, maronie, mai albastră. Sînt multe moduri de a picta zăpada, dar depinde de context. În prezent, au fost descoperite nouăzeci de nuanţe de alb, deci nouăzeci de moduri de a picta zăpada. Iar în poezie albul este rima albă, în care totul este diferit, ca fulgii de zăpadă.
– Mulţumesc!
Devine deja cam mult. Din păcate, artistul a fost şi ultimul venit, aşa că mi-am pregătit raportul situaţiei: zăpada o fi doar apă îngheţată, aflată în stare cristalină, constînd dintr-o multitudine de fulgi de zăpadă sau, pentru unii, o fi o sursă de hrană, o formă de artă sau echilibrul focului sau un monstru, o dulce răzbunare, un sport sau golul din interiorul lor, dar pentru mine ce este?
Pînă să-mi găsesc răspunsul, cineva îmi bate la uşă, deschid cu entuziasm şi mi se arată un puşti care mă întreabă: „Ce este zăpada pentru dumneavoastră?”. Am rămas fără cuvinte...
Teo NEGUŢ, clasa a VIII-a, Şcoala Europeană, Bucureşti