Olimpiadele cenzurii, faza pe Internet
(apărut în Dilemateca, anul VI, nr. 60, mai 2011)
Există acest loc comun în discuţiile despre Internet: e cel mai liber mediu de comunicare din lume. Harta de mai jos arată că nu. Harta a fost preluată din depozitul de resurse comune Wikimedia, sub o licenţă liberă, şi se bazează pe date furnizate de organizaţia Reporters sans frontières. Datele sînt probabil cele din ultimii doi ani, iar harta e realizată înainte de revoltele din lumea arabă (pentru că între timp Tunisia şi Egiptul au un Internet mult mai liber). Cele patru culori reprezintă: albastru – ţările în care Internetul nu este cenzurat, galben – ţările în care uneori se apelează la cenzură, roşu – ţările în care Internetul se află sub o strictă supraveghere şi negru – ţările în care cenzura e intruzivă, supravegherea continuă şi libertăţile civile online sînt încălcate constant.
Conform acestei hărţi, cele mai libere state din lume privind conţinutul online sînt cîteva din America de Sud şi Africa, alături de Mongolia şi Republica Moldova (da, Moldova e în top!). Exact ţările în care accesul e de-abia la început, unde probabil legislatorii nu au avut timp să înţeleagă greşit natura Internetului sau unde pur şi simplu nu se pot impune reguli, nu există instituţii. Ţări care supraveghează conţinutul în numele moralităţii publice – cu scopul ascuns de a elimina vocile opoziţiei politice sau orice voce critică – sînt Rusia, Turcia sau Australia. Desigur, libertatea indivizilor este încălcată în numele protecţiei minorilor, al luptei împotriva pornografiei infantile etc. Se găsesc motive întotdeauna.
Dar culoarea dominantă e galbenul. Şi e îngrijorător, pentru că galbene sînt SUA şi Canada, aproape toate statele europene, economiile emergente ale Americii de Sud, India, Japonia etc. Cu alte cuvinte, ţările în care democraţia s-a instalat sau se instalează, state în care libertatea de exprimare e garantată de constituţii şi practica vocii publice au sau încep să capete tradiţie. Aceleaşi state care explică Chinei, Cubei, Iranului sau Coreei de Nord (desemnate drept găurile negre ale Internetului, pe această hartă) că e vremea să se democratizeze. Această ipocrizie (eu pot cenzura în numele proprietăţii intelectuale sau al grijii pentru minori, dar tu dacă faci asta se numeşte încălcarea libertăţilor civile) nu duce niciunde. Şi subminează orice discurs al libertăţii.
Mai multe despre cenzura Internetului, aici: http://yuxiyou.net/open.