Cartea - la aniversară

12 iunie 2013   Dilemateca

(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 84, mai 2013)

Scurt istoric

În 1995, la Paris, în timpul conferinţei anuale a UNESCO, s-a hotărît desemnarea unei zile internaţionale dedicate cărţii, menită să încurajeze cititul şi reîntoarcerea către literatură, o zi consacrată în special copiilor şi tinerilor. Data aleasă pentru celebrare a fost un tribut adus în primul rînd celor trei "grei" ai literaturii universale - William Shakespeare, Miguel de Cervantes şi Inca Garcilaso de la Vega - care au murit toţi în aceeaşi zi: 23 aprilie 1616.

Cum ideea a venit din partea Spaniei - unde se obişnuia ca, la această dată, în librării, să primeşti cîte un trandafir pentru fiecare carte cumpărată -, din 2000, anual, se alege cîte o "capitală" a cărţii, prima desemnată fiind Madridul. În anii următori, Capitalele Cărţii au fost Alexandria (în 2002), New Delhi (în 2003), urmate de Antwerpen (2004), Montréal (2005), Torino (2006), Bogota (2007), Amsterdam (2008), Beirut (2009), Ljubljana (2010), Buenos Aires (2011), Erevan (2012).

Anul acesta, Capitala Cărţii a fost oraşul Bangkok din Thailanda.

Oraşele Cărţii în România

Deşi, nici pentru anul următor, nici un oraş din România nu se regăseşte printre cele 11 nominalizate la titlul de Capitală a Cărţii, totuşi ziua se sărbătoreşte şi la noi, de cîţiva ani. În 2013, Alba Iulia, Tulcea sau Tîrgovişte sînt doar cîteva dintre oraşele în care cartea a fost aniversată. Tîrguri, lecturi, conferinţe...

Ieşind însă din biblioteci sau librării (locuri unde cartea a fost îndeobşte celebrată), în Bucureşti au fost căutate spaţiile nonconformiste, iar cartea, părăsind decorurile clasice, a păşit prin parcuri, a huzurit prin cîteva cafenele, a trecut pe străzi, îndemnîndu-i pe cititori la momente de flash-mob, oprindu-i cîteva minute ca să-i răsfoiască paginile, sau chiar i-a chemat să petreacă împreună o noapte albă.

Din păcate, tocmai această "Noapte a cărţilor deschise în Centrul Vechi", care se dorea a fi unul dintre cele mai inedite evenimente ale respectivei aniversări, a fost şi unul dintre cele mai nereuşite. Ideea organizatorilor (Editura Litera şi ziarul Ring) a fost să "paveze" segmentul de Lipscani dintre Calea Victoriei şi strada Smîrdan cu mii de volume deschise, care urmau să fie oferite ulterior cititorilor.

În teorie - bună, în practică ideea a fost oarecum horror, căci nu s-a luat în calcul îmbulzeala tipic românească la lucrurile "gratis". Startul pentru cititorii dornici (aproape neverosimil de dornici) a provocat acea îmbulzeală disperată pentru a înşfăca ceva gratis, "să pui mîna pe o carte" căpătînd, în cazul de faţă, un iz de mahala. În plus, a venit şi contestarea autenticităţii unei părţi a evenimentului. Astfel, o grupare artistică spaniolă, Luzinterruptus, i-a acuzat pe organizatori de plagiat, susţinînd că ideea instalaţiei de iluminare a cărţilor puse pe pavaj le aparţine, ba mai mult, că a şi fost prezentată la New York şi Madrid, în 2010, iar în 2012, la Festivalul „Light in Winter“ din Melbourne.

Departe de cititul dezlănţuit

În ceea ce mă priveşte, cea mai liniştită, calmă şi fericită carte din ziua cu pricina am găsit-o în dimineaţa aceea, în Parcul Kiseleff. Am auzit-o aclamată chiar de la intrarea în parc, de glasuri vesele şi zglobii, admirată, iubită şi dorită, provocînd acea fascinaţie autentică pe care o găseşti doar în ochii de copil.

"Este vorba despre campania "Cu o carte schimbă o viaţă", o campanie prin care vrem să promovăm cititul în rîndul copiilor" - mi-a spus Oana Şerban, reprezentantul şi PR-ul Fundaţiei World Vision România. Mi s-a spus, în timp ce copiii erau adunaţi să asculte cîteva poveşti, că, prin această campanie, World Vision România doreşte să strîngă fonduri pentru bibliotecile din mediul rural. "Ne-am propus ca, pînă la finalul campaniei, adică 31 mai, să strîngem cel puţin 15.000 de cărţi de beletristică, enciclopedii şi lucrări de specialitate, pentru cele 53 de comunităţi rurale în care sîntem prezenţi. Cei care doresc pot dona cărţi în librăriile partenere din Bucureşti - Librăria Cărtureşti de la Muzeul Ţăranului Român, Librăria "Mihai Eminescu" din Piaţa Universităţii şi Librăria Bastilia din Piaţa Romană - sau pot face donaţii financiare pe site-ul organizaţiei, în secţiunea dedicată campaniei: http://www.worldvision.ro/cartipentru copii.php."

Am plecat, în timp ce unii dintre micuţii cititori se lăsau prinşi în mrejele poveştilor, într-un flash-mob demonstrativ, alţii purtau pancarte, alţii chiar scandau lozincile înscrise pe ele. Dar ce imagine revoluţionară blîndă, cînd un copil îţi cere să-i dai o carte!

Mai multe