Zborul "Dragon" către SSI: scoici, muştar, lapte acru şi cadouri de Crăciun

14 ianuarie 2015   DILEMABLOG

Capsula spaţială privată "Dragon" a ajuns, după o călătorie de două zile, la Staţia Spaţială Internaţională (SSI). La 12:54, ora României, în timp ce SSI gravita la 422 de kilometri deasupra Mediteranei, un braţ robotic dirijat de echipajul staţiei a preluat încărcătura. Este prima livrare după mai bine de patru luni, timp în care lansarea "Dragonului" a fost amînată de mai multe ori, în urma feluritor probleme tehnice.

Cargoul de două tone conţine alimente, material experimental şi cadouri tîrzii de Crăciun. Pe astronautul american Butch Wilmore l-au bucurat în mod special noile provizii de muştar. Transportul conţine şi experimentele şcolare care au fost distruse în octombrie, în explozia capsulei "Cygnus", fabricată de firma Orbital Sciences, şi care au trebuit reconstituite. Unul dintre ele vizează efectele gravitaţiei asupra alterării laptelui.

SSI a primit şi o contribuţie din partea Germaniei: savanţii au trimis în spaţiu scoici adunate din insula Sylt, pentru un experiment numit TripleLux. Cu ajutorul scoicilor se vor putea studia efectele imponderabilităţii asupra imunităţii. După o lună, capsula "Dragon", construită de firma SpaceX, va reveni pe Terra cu rezultatele experimentelor, dar şi cu 1700 de kilograme de gunoi.

Capsula a fost lansată către SSI sîmbătă, pe 10 ianuarie. SpaceX a încercat să recupereze racheta purtătoare, după lansare, pentru a o folosi şi în misiunile viitoare. Dar "Falcon 9" nu a reuşit să amerizeze intactă, conform planului, pe platforma flotantă din Atlantic.Este planificat ca "Dragon" să efectueze, pînă la sfîrşitul lui 2016, douăsprezece zboruri de aprovizionare, într-o misiune care valorează peste un miliard de euro. NASA a anunţat în septembrie anul trecut că, în 2017, SpaceX va putea transporta către SSI, cu o versiune îmbunătăţită a "Dragonului", şi astronauţi.


(Der Spiegel, 12 ian 2014)

Mai multe