Votul prin lume

16 noiembrie 2014   DILEMABLOG

La secția mea de votare, azi, pe la ora prînzului, ca de obicei, liniște și pace. Nici un fel de coadă, nici măcar de...o persoană: ai luat ștampila, ai votat, ai plecat. Oameni binevoitori (plictisiți?) adastă molcom cu familiile prin curtea secției...

Pentru prietenii mei din străinătate, lucrurile n-au stat, însă, nici de data asta atît de simplu și de calm. A plecat Corlățean, a venit Meleșcanu, secțiile de votare de prin lume au rămas aceleași...A, da, am înțeles că au primit ceva ștampile în plus (numărabile nici pe degetele de la o mînă):

La Paris: ”Am votat la Paris după 5 (cinci !) ore de așteptare, de la 6h45 la 11h45. Operațiunea de vot a durat aproximativ 2minute. În spatele meu erau sute de oameni, probabil 2000, doar la una din cele două secții. Cînd am plecat, coada era de trei ori mai mare decît la ora 6h45. S-au adus 3 ștampile în plus față de primul tur, cînd erau 4. Matematic, cel puțin jumătate dintre cei care sînt la coadă nu vor putea vota. Oamenii sînt exasperați și scandează "Jos Ponta!". Am numărat în jurul Ambasadei 6 vehicule de CRS, un fel de scutieri. Există toate ingredientele pentru un final violent.”

La Bruxelles: ” Eu m-am sculat pe întuneric, ca să ajung la ora 7 dimineața la ambasadă, unde erau deja peste 1000 de oameni la diverse cozi. După vreo oră am profitat de o mișcare de trupe și am intrat pe o a treia poartă...Am votat...A fost o experiență umilitoare.”

La Viena: ”Am stat 4 ore la coadă. În secția de votare din ambasadă erau fix 6 ștampile. Bănuiesc ca tot atîtea au fost și în celelalte secții de votare, ceea ce înseamnă 18 ștampile la cîteva sute de mii de români din Austria. Erau mulți la coadă care au venit din alte părți ale Austriei, unii au dormit în mașină noaptea trecută. Partea bună: au lăsat să intre fără să stea la coadă familiile cu copii mici. Partea proastă: restul. Cît am stat noi, atmosfera pe stradă a fost una de solidaritate. Asociația studenților din Viena a împărțit ceai cald. Lumea a fost calmă, s-a glumit mult, dar toți au fost dezgustați de organizare.”

Mai multe