Vot istoric pentru Observatorul gastronomic
Nu e nici o greşeală de tipar în titlu. O nouă instituţie e pe cale de a se naşte: Observatorul Gastronomic. Mai bine zis, un institut în care savanţii vor încerca să deseneze hărţile gastronomice ale universului cunoscut, să telescopeze prin farfuriile (nezburătoare ale) omenirii, să cerceteze, în amănunt, substanţe & derivate, să revadă protoistoria gastronomiei, să-i analizeze prezentul şi să dea pronosticuri despre viitor.
O rezoluţie a Parlamentului European pregăteşte terenul pentru înfiinţarea unui Observator Gastronomic European. Ea a fost adoptată în ultimele zile ale legislaturii trecute cu o majoritate covîrşitoare.
„Gastronomia face parte din identitatea noastră şi este un element esenţial al patrimoniului cultural european şi o parte esenţială a patrimoniului cultural al statelor membre” – se arată în textul rezoluţiei.
Partea bună e că – pentru prima dată – gastronomia nu mai e văzută doar ca o artă „înaltă”, ci (şi) ca o formă de manifestare populară: „gastronomia este una dintre manifestările culturale cele mai importante ale fiinţei umane şi întrucât prin acest termen nu trebuie să se înţeleagă numai aşa-numita „haute cuisine” (bucătăria de lux), ci şi toate expresiile culinare ale diverselor regiuni şi pături sociale, inclusiv cele care au legătură cu bucătăria autohtonă”.
P. S. Sper să nu aflăm de la Observatorul Gastronomic că tot ce se mănîncă – inclusiv mămăliguţa, sărmăluţele şi ciorbiţa de burtă etc. – au fost inventate de francezi. Sau că pizza are origini dacice.